Kieltolain kumoaminen vuonna 1931 suoritetun kansanäänestyksen jälkeen vaikutti osaltaan siihen, että Helsingissä perustettiin vielä samana vuonna Suomen Akateeminen Raittiusliitto (SARL) suorittamaan raittius- ja valistustyötä, mm. julkaisemalla Raitis Ylioppilas-lehteä. Sen jäsenjärjestöjä syntyi monille korkeakoulupaikkakunnille. Esimerkiksi Turkuun perustettiin Turun Ylioppilaitten Raittiusyhdistys (TYRY). Jyväskylän opettajaseminaarista oli tullut vuonna 1937 Jyväskylän kasvatusopillinen korkeakoulu, minkä vuoksi kaupunkiin perustettiin Jyväskylän ylioppilaiden…

Lue lisää

Omakuva (1900). Lähde: Kansallisgalleria, Wikimedia Commons. Ateneumissa avautui viime syksynä impressionismin kaikuja Suomen taiteessa esitellyt näyttely Väriä & valoa. Alfred Finchin, Magnus Enckellin, Ellen Thesleffin ja muiden 1900-luvun alun väritaiteen edustajien maalausten joukossa oli myös turkulaisen Santeri Salokiven öljyvärityö Näkymä Turusta. Vaikka uusimpressionismiin liitetty sateenkaarivärien hehku yhdisti monia suomalaistaiteilijoita ensimmäistä maailmasotaa edeltäneen vuosikymmenen ajan, värin…

Lue lisää

Uppsala domkyrka tronar ståtligt över staden. Uppsala domkyrka tronar ståtligt över staden. Uppsala domkyrka tronar ståtligt över staden. Våren ligger i luften i Uppsala. Krokusarna blommar och Engelska parken vid campus är fylld av fågelsång. Jag och Noora Viljamaa har redan hunnit vara här en månad och vår nya vardag har börjat ta form. Vi…

Lue lisää

1930−1940-luvulla Wilhelm Konrad Helin eli Ville työskenteli Kupittaan Savella arvostettuna savenvalaja ja teki yhteistyötä tehtaan taiteilijoiden kanssa. Wilhelm Konrad Helin (1881−1944) eli tuttavallisemmin ”Ville” oli äidinäitini isä. Hänestä ei suvun kesken juuri puhuttu tai jos puhuttiin, keskusteluissa oli aistittavissa jokin erityinen pohjavire. Sen olin kuullut, että hän 1920-luvulla jätti vaimon ja lapset ja lähti Kupittaan Savelle…

Lue lisää