Etelä-Karjalan museon perusnäyttelyn uusin osuus tarjoilee muun muassa kaitafilmikeloilta digitoituja muistoja yli viidenkymmenen vuoden takaa, kesämökki- ja kioskimuistoja, silmäyksiä maakunnan teollisuushistoriaan, vanhoja valokuvia ja nostalgisia esineitä. Kesän korvilla valmistuvat paikallisia baari- ja ravintolamuistoja esittelevä osio sekä torikulttuurimme erityisyyksiin kuuluva piirakkakoju. Muistot ja muistaminen tarjoavat siis herkullisen lähestymistavan sotien jälkeisen maakunnan lähihistoriasta kertovaan ”Meijän Etelä-Karjala”-perusnäyttelyosuuteen tutustumiselle.Eräänlainen…

Lue lisää

Studio Leisti -näyttely esittelee kotkalaisen Tapio Leistin valokuvia 1950–60-luvuilta Tapio Leisti syntyi Kymissä vuonna 1912 ja kuoli Kotkassa vuonna 1993. Leistin tytär Marianne Roslund lahjoitti Kymenlaakson museolle isänsä valokuvia, sekä negatiiveja että vedostettuja kuvia yhteensä 3000 kappaletta. Kuvista digitoitiin museon kuvakokoelmaan yli 1000 ja esillä on noin 100 kuvaa. Lisäksi näyttelyssä on alkuperäisiä taidevalokuvia, joita Leisti…

Lue lisää

Syyskuussa 2022 hyppäsin vuoden ajaksi museoiden kokoelmat ja tutkimus -yksiköstä työskentelemään Ruokamaakunta nyt! – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa -hankkeeseen. Hankkeesta, sen toteuttajista tavoitteista kerroin joulukuussa ilmestyneessä blogikirjoituksessani, ja tällä kertaa kerron hieman yhdestä hankkeen puitteissa toteutettavasta toimenpiteestä eli Etelä-Karjalan museon uudistuvan perusnäyttelyn ruokakulttuuria esittelevän osuuden valmistelusta. Näyttelykokonaisuutta on työstetty syksystä lähtien ja nyt alkaa loppusuora…

Lue lisää

Huhtikuun ensimmäiselle viikolle saakka Etelä-Karjalan museossa esillä olevassa Esihistoriallisten asenteiden museo -näyttelyssä pureudutaan tasa-arvoon ja vanhentuneisiin sukupuolikäsityksiin. Näyttelyssä sukupuoli arvovaltana ja tiukkalinjaisesti ihmisen paikkaa maailmassa määrittävänä tekijänä on kyseenalaistettu ja vanhanaikaiset normit ja asenteet on asetettu vitriiniin. Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Lappeenrannan museot sekä Plan International Suomi, jolta ajatus näyttelykonseptista myös alun perin tuli.Nainen naamiaisasussa…

Lue lisää

Assyriologi ei ole päivääkään virallisesti opiskellut egyptologiaa. Silti muinainen Egypti on ollut läsnä elämässäni ihan syntymästä lähtien, Suomen ensimmäiseksi egyptologiksi kutsuttu Rostislav Holthoer (1937-1997) oli isäni opiskelija ja puolisoineen vanhempieni perheystäviä. Vuonna 1973 järjestetyssä Ateneumin "Ikuinen Egypti" -näyttelyssä Holthoer selitti ja käänsi minulle yhden kivisteelan hieroglyfitekstiä. Tämä muisto on yksi muinaistutkijaksi tulemiseni tukipilareista. Lisäksi Jochem Kahl (1961- ),…

Lue lisää

Pakkohan se oli päästä katsomaan. British Museumissa oli viime syksystä viime sunnuntaihin asti esillä jo etukäteenkin paljon hehkutettu erikoisnäyttely I am Ashurbanipal king of the world, king of Assyria. Koska en ennen joulua mitenkään ehtinyt Lontooseen ja tammikuukin kului Berliinissä, ainoaksi mahdollisuudekseni kokea tämä spektaakkeli jäi ylipuhua puoliso ja peruskouluaan päättävä kuopus uhraamaan puoli hiihtolomaa tähän matkaan. Silmävaivojen…

Lue lisää

”Sumuisen ja kostean marraskuun lopulla löytyy Kaivopuiston rannasta hyisen meren syleilystä nuoren naisen ruumis. Ohueen leninkiin ja silkkisukkiin pukeutunut neito nimetään lehdistössä Kaivopuiston Kaunottareksi. Kuka on tuo pitkäsäärinen neitokainen ja mitä hämyisten kivikortteleiden suojissa on tapahtunut? Kaupungin kiireinen poliisikunta saa uuden murheellisen rikoksen selvitettäväkseen.” http://amosanderson.fi/fi/nayttelyt/helsinki-noir/Amos Andersonin taidemuseossa avautuu 17.9.2015 uudenlainen taidenäyttely Helsinki Noir. Se tarinallistaa…

Lue lisää

Satakunnan museossa on 6.3.-31.5.15 näyttely Akseli Gallén-Kallelan Keniassa ottamista valokuvista ja hänen siellä maalaamistaan tauluista. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta taiteilijan syntymästä. Hän asui kaksi vuotta Keniassa 1909-1910. Hänen Afrikka-kirjansa julkaistiin 1930-luvulla ja kirjoitin siitä aiemmin eli 11.3.2013 tässä blogissa:http://elossa1930.blogspot.com/2013/03/gallen-kallelan-kenia.html?spref=twNäyttelyyn liittyy myös luentosarja ja jazz-konsertti!

Lue lisää

Kesän aikana kannattaa käydä Helsingissä katsastamassa Amos Andersonin taidemuseon Art Deco -näyttely!ART DECO ja taiteetFrance-Finlande 1905–19358.3.–21.7.2013Amos Andersonin taidemuseo esittelee keväällä 2013 ennennäkemättömän kokonaisuuden ranskalaisia ja suomalaisia kuvataiteen ja taidekäsityön mestariteoksia. Museossa neljään näyttelykerrokseen levittyvä kokonaisuus tarjoaa huikean näkymän sata vuotta sitten tapahtuneeseen art decon läpimurtoon.http://www.amosanderson.fi/Minusta tuli pienen tytön äiti toukokuussa, joten postailen vähän harvemmin kesän…

Lue lisää

Dalvador Dalín suurnäyttely on esillä Pariisisn Pompidou-keskuksessa 21.11.12 – 25.3.2013. Edellisen kerran Dalí-näyttely oli samassa paikassa vuonna 1979 ja silloin näyttelyn näki lähes miljoona taiteen ystävää. Dalí oli yksi tärkeimmistä surrealisti-taiteilijoista ja hänen teoksensa pysyvät suurenkin yleisön suosikkeina edelleen. Näyttelyssä on esillä yli 200 maalausta, piirrustusta ja veistosta, ja mukana on suurin osa taiteilijan tunnetuimmista…

Lue lisää