Toimittaja Jessika Aro julkaisi uuden kirjan Venäjän hybridioperaatioista nimeltä ”Putinin maailmansota. Venäjän salaiset operaatiot lännen tuhoamiseksi”. Se on ikään kuin jatko-osa hänen vuonna 2019 julkaisemalle ”Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta”. Aron kirja on todella hyvin kirjoitettu ja pikkutarkka. Petyin kuitenkin hieman, koska Aro ei käsittele kovin syvällisesti miksi Venäjä sotii maailmaa vastaan, eikä…

Lue lisää

Vuonna 1997 amerikkalainen räppäri Notorious B.I.G:in (1972–1997) biisi ”Kymmenen crack -käskyä” julkaistiin postuumisti. Mieleeni jäi biisin käsky numero neljä: ”Älä mene koskaan pilveen omalla kamalla” josta muodostin vertauskuvan ajatukselle, ettei saisi koskaan uskoa omiin valheisiinsa. B.I.G:in biisi tuli mieleen kun luin Benedict Wilkinsonin vuonna 2020 julkaistun kirjan ”Terrorin käsikirjoitukset. Mitä tarinoita terroristit kertovat itselleen” (Eng.…

Lue lisää

Paljon keskustelua herättänyt lukion tuntijakokeilu sai kulttuurihistorian opiskelija Iida Mäntyniemen pohtimaan kokeilun vaikutuksia ja ottamaan aiheeseen kantaa. Kokeilu ja blogikirjoitus herättävät miettimään millaiseen nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, niin henkilökohtaisen elämän ja kasvun kuin työelämän ja yhteiskunnankin kannalta, ”historiaton” lukio oppilaitaan ohjaa ja valmistaa. Luokkaistumisen lukio Iida Mäntyniemi Vuodesta 2016 alkaen Suomessa on ollut meneillään opetus- ja…

Lue lisää

Suomalaisen muotoilun historian merkkipaaluna pidetään 1950–1960-luvuille sijoitettua ns. kultakautta. Muotoilumenestystä verrataan edelleen näihin kahteen vuosikymmeneen menneisyydessä, vaikka muotoilun maailma on muuttunut esinesuunnittelusta menetelmiin ja kokonaisuuksiin. Vertaamisen keskiössä on mediamenestys: suomalainen muotoilu esiintyi sekä kotimaan että ulkomaiden lehdissä kultakaudella, mutta nykyisin suomalainen muotoilu tulee maailmalla harvoin huomatuksi. Harvoin on tutkittu sitä, miten 1950-luvulla syntynyttä mediahuomiota käytettiin…

Lue lisää