Kuralan Kylämäessä keitettiin lauantaina 19.6.2021 punamultamaalia. Teemapäivä oli osa museon kesäohjelmaa. Punamullan keitto tapahtui Iso-Kohmon pihassa. Punamulta-ukoksi vaatimattomasti esittäytynyt Simo kertoi laittaneensa aamuyhdeksältä kaksi isoa kattilaa kiehumaan. Toisessa kattilassa oli vettä, jonka joukkoon oli sekoitettu rautavihtrilliä. Toisessa kattilassa tehtiin velliä vehnä- ja ruisjauhoista. Muuripataan sopivat määrät olivat 20 litraa vettä ja 17,5 litraa velliä. Valmista…

Lue lisää

Ennen keittämistä pata eristettiin palovillalla.Aloitin kolmen kuukauden museoharjoitteluni kesäkuussa ja pääsin heti ensimmäisellä harjoitteluviikollani seuraamaan punamultamaalin valmistusta. Punamultamaalia keitettiin Nautelankosken museossa perinteisin menetelmin. Maalin keiton valmistelut aloitettiin aamulla noin kello kahdeksan aikaan, jolloin punamultamaalin keittoon käytettävä pata eristettiin palovillalla ja padan alle rakennettiin tulipesä. Maalia valmistettiin noin viisi tuntia, josta keittoaika oli noin kolme tuntia.Käytimme…

Lue lisää