Aloin kiinnostumaan venäläisestä palkkasoturiarmeija Wagnerista, kun sain kuulla, että sen perustaja oli uusnatsi ja sen riveissä on jopa ulkomaalaisia natseja, kuten Suomessa pidätetty norjalaisvenäläinen Voislav Torden (tunnetaan myös Yan Petrovskyna). Otinkin luettavaksi Ilja Barabanovin ja Denis Korotkovin tänä vuonna julkaistun ”Kauppatavarana kuolema. Palkka-armeija Wagnerin tarina”. Barabanovin ja Korotkovin kirja on kattava tutkimus sekä Wagner -yhtiöstä…

Lue lisää

Vuonna 1997 amerikkalainen räppäri Notorious B.I.G:in (1972–1997) biisi ”Kymmenen crack -käskyä” julkaistiin postuumisti. Mieleeni jäi biisin käsky numero neljä: ”Älä mene koskaan pilveen omalla kamalla” josta muodostin vertauskuvan ajatukselle, ettei saisi koskaan uskoa omiin valheisiinsa. B.I.G:in biisi tuli mieleen kun luin Benedict Wilkinsonin vuonna 2020 julkaistun kirjan ”Terrorin käsikirjoitukset. Mitä tarinoita terroristit kertovat itselleen” (Eng.…

Lue lisää

Viime vuoden syyskuussa radikaalioikeistolaisen Perussuomalaiset -puolueen kansanedustaja Teemu Keskisarja herätti kohua, kun perusteli uutta valtioneuvoston tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa, sillä etteivät suomalaiset voineet olla rasisteja, koska meitä sorrettiin aikoinaan ja jopa kutsuttiin ”pohjolan neekereiksi”.Keskisarjan näkemys perustuu yleiseen tietoon, että suomalaisia pidettiin 1900-luvun alkuun asti eräänlaisina ali-ihmisinä. Tunnetuinta on, että suomalaisia luokiteltiin…

Lue lisää

Kun Venäjän diktaattori Putin aloitti täysmittaisen sodan Ukrainaa vastaan vuonna 2022,, monet kuten historioitsija Timothy Snyder, kutsuivat Putinia ”fasistiksi”. Vastustin ajatusta määritellä Putinia tai Venäjän valtiota fasistiksi, vaikka Venäjä selvästi harjoittaa kansanmurhaa Ukrainassa, koska putinismi ei ole selkeä ideologia opinkappaleineen, eikä Venäjä ole totalitaristinen valtio, jossa kansalaisten on pakko uskoa valtion viralliseen ideologiaan. Mielipiteeni muuttui…

Lue lisää

Vaikka olen lukenut ja kirjoittanut melkein kymmenen vuotta äärioikeistosta, en ole lukenut itse äärioikeiston keksijän Benitto Mussolinin elämäkertaa! Nyt vasta luin vuonna 2017 Helsingin kirjamessuilla näkemäni ruotsalaisen Göran Häggin kirjoittaman, vuonna 2010 suomennetun Göran Häggin ”Mussolini” -elämäkerran. Häggin kirjoittama elämäkerta on mielenkiintoinen sekoitus populaaria ja akateemista tietokirjaa. Populaari teos on selvästi, koska kirjailija ei peittele…

Lue lisää

Helmikuussa Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva rinnasti Israelin sodan terroristijärjestö Hamasia vastaan Natsi-Saksan harjoittamaan holokaustiin sanoen ettei Gazassa tapahtuva konflikti ”ole sota, se on kansanmurha.” Lulan puhe tuomittiin laajasti, jotkut jopa syyttivät häntä antisemitistiksi. Lula ei ole yksin näkemyksensä kanssa siitä, että Israel suorittaa Gazan palestiinalaisalueella kansanmurhaa, mutta voiko sen rinnastaa holokaustiin? Jos…

Lue lisää

Vuonna 2019 radikaalioikeistolaisen Perussuomalaiset -puolueen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen twiittasi: ”Millainen tutkija tosissaan väittää, että 20,7% kannatusta nauttiva Suomen suosituin puolue PS on äärioikeistolainen puolue?” Tynkkysen argumentti koostuu oletuksesta, ettei suosittu eduskuntapuolue voi olla äärioikeistolainen. Niille, joille äärioikeisto on tuttu, Tynkkysen kysymys kuulosti oudolta; Olihan Saksan Natsipuolue noussut demokraattisesti valtaan Weimarin Saksassa noin 30% kannatuksella. Laitaoikeisto…

Lue lisää

Kolonialismi kuuluu niihin ismeihin, jotka saavat aikaan nykyihmisissä inhon tunteita. Mutta mistä historiallisessa kolonialismissa oikeastaan oli kysymys? Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professori Nigel Biggarin suurteos Colonialism. A Moral Reckoning valottaa monitahoisen ilmiön taustoja.  Joitakin vuosi sitten Oxfordin yliopistossa heräsi kohu Afrikassa omaisuutensa luoneen liikemies Cecil Rhoadesin patsaasta, joka koristaa Oriel Collegen sisääntuloa. Aktivistit vaativat…

Lue lisää

 Suomalaista rasismia on tutkittu muun muassa teoksessa Rasismi, valta ja vastarinta — Rodullistaminen, valkoisuus ja koloniaalisuus Suomessa, toim. Suvi Keskinen, Minnna Seikkula & FaithMkwesha (Gaudeamus, 2021).Kansanedustaja Teemu Keskisarja (PS) osallistui 6.9.2023 eduskunnan keskusteluun hallituksen ns. rasismitiedonannosta puheenvuorolla, jonka hän kertoi olevan ”Suomen rasismihistorian lyhyt tiedonanto”. Koska Keskisarja on tutkijakoulutuksen saanut ammattihistorioitsija, ja koska hän tätä…

Lue lisää

Seuraava vastineeni julkaistiin Skeptikko 1/2022 -lehdessä.Kun woke karvansa paljastiIrma Hirsjärvi paheksuu Marja Sannikka -ajankohtaisohjelmaa, jossa Esko Valtaoja ja Renaz Ebrahimi keskustelivat rasismista ja woke-kulttuurista (Skeptikko 4/2021). Ylen Areenassa kyseisellä jaksolla on yli puoli miljoonaa katsojaa. (Olen käsitellyt ohjelmaa aiemmin täällä ja täällä.)Hirsjärvi kirjoittaa ohjelmassa esittämistäni lausunnoista seuraavasti (minua haastateltiin lyhyesti ennen varsinaista keskusteluosiota): ”Tammisalolle Helsingin Sanomien tavoite julkaista tasapuolisesti naisten ja miesten työtä kulttuurisivuilla…

Lue lisää

Lauri Kokkosen Itä-Karjalan miehitystä kuvaavassa näytelmässä Ruskie neitsyt käännetään Suomen sodanaikainen ideologinen asetelma ympäri.

Lue lisää

 Kaiverrus taistelusta Haitin vallankumouksen (1791–1804) aikana, ilmestynyt teoksessa M. de Norvins, Histoire de Napoléon (1839).Kolonialismiin liittyvä historiapoliittinen keskustelu on ottanut tuulta alleen viime aikoina myös Suomessa. Viimeksi Alex Snellman kirjoitti Historiallisessa aikakauskirjassa (3/2021, 361–365.) dekolonisaatioaktivismista, kulttuurisodista sekä niiden muodostamasta uhasta liberaalidemokratialle. Kirjoituksen punainen lanka jäi itselleni hieman hämärän peittoon, eikä käy ihan selväksi, miten esimerkiksi Venäjän…

Lue lisää

Skeptikko 3/2021 -lehdessä tiivistän pari pointtia filosofi Jani Sinokin kanssa käymästäni rotutermiä koskevasta mielipiteenvaihdosta. Alkuperäisessä kirjoituksessani perustellaan, miksi rotusanaa on historiallisesta painolastistaan huolimatta (natsit puhuivat rotuhierarkiasta) turha karttaa ihmislajin muuntelusta puhuttaessa. Olemme Sinokin kanssa yksimielisiä siitä, että puhtaita rotuja ei ole olemassa - tai jos olisi, kyse olisi jo eri lajeista. Erimielisyytemme koskee sitä, onko rotueroja koskevia…

Lue lisää

Kuva: Bryan Helfrich, Wikimedia CommonsMinneapolislainen poliisi Derek Chauvin tappoi tummaihoisen George Floydin 25.5.2020 painamalla polvellaan hänen niskaansa lähes yhdeksän minuutin ajan huolimatta siitä, että Floyd toistuvasti sanoi, ettei pysty hengittämään. Tapaus oli yksi lisä Yhdysvaltain poliisin mustaan väestöön kohdistavan väkivallan pitkässä ja synkässä historiassa. Muun muassa Black Lives Matter-järjestö on kampanjoinut tätä vastaan jo vuosia, mutta nyt…

Lue lisää