Tänään on viimeinen päivä puoli vuotta kestäneestä vapaan apurahatutkijan elämästä. Työstä poisjättäytymisen ovat mahdollistaneet Suomen Tietokirjailijat ry:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön tuki. Kiitos siitä! Kuten usein apurahojen kohdalla tapahtuu, tukikuukaudet käytetään vähän eri tavoin tai erilaiseen hankkeeseen kuin mitä rahoitushakemuksessa suunniteltiin. Sain rahoitusta Esseitä esoteriasta -nimiseen hankkeeseen, mutta käytännössä olen kirjoittanut käsikirjoitusta, jonka työnimi on tällä…

Lue lisää

Kaipaatko joulupöytään jotain uutta? Appelsiinit ovat juuri nyt parhaimmillaan Etelä-Euroopassa ja jos onnistut löytämään karvasta appelsiinilajiketta, suosittelen seuraavaa reseptiä, johon liittyy makuhermoja kutkuttelevia tarinoita. Resepti periytyy Katariina Sienalaiselta (k. 1380), joka kirjoitti paavi Urbanus VI kirjeen elokuussa 1379. Kirjeen mukana Katariina lähetti paaville makean lahjan: viisi sokeroitua appelsiinia. Appelsiineilla oli syvällinen sanoma paaville, joka oli…

Lue lisää

Kansankielisen kirjallisuuden jalanjäljillä Susanna NiiranenDosentti, keskiajan ja uuden ajan alun tutkija, Jyväskylän yliopistoSuomen Rooman instituutin tutkijastipendiaatti Italialaisten ja oksitaanien suhde oli keskiajalla mutkattoman läheinen. Ihmiset vierailivat, työskentelivät, opiskelivat, kävivät kauppaa ja hankkivat puolisoita Alppien molemmin puolin. Keski- ja Pohjois-Italiassa guelfien ja ghibelliinien valtataistelu 1100–1200-luvuilla aiheutti kanssakäymiseen oman pikantin piirteensä, kun italialaiset viettivät poliittisista syistä aikaa…

Lue lisää

1.6.2003 Cizur Menor – Puente la Reina, 18 km.Nousen muiden pyhiinvaeltajien tapaan jo ennen kello kuutta ja pukeudun nopeasti vaellusvaatteisiini. Tänään iltapäivällä saavun tienhaaraan Puente la Reinan kaupungin ulkopuolella, missä tapaan keskiaikaisen edeltäjäni pyhän Birgitan. Loppumatkan Santiago de Compostelaan vaellan pyhän Birgitan jalanjäljissä.  Olen varustautunut huonosti päivän kohtaamiseen. Alkumatkasta rutiinit eivät vielä ole selvät ja…

Lue lisää