Uuden Suomen (US) kirjeenvaihtaja Keijo Kylävaara oli saapunut uuteen asemapaikkaansa Länsi-Saksan pääkaupunkiin Bonniin hammasharjansa ja kirjoituskoneensa kanssa. Loppukesä oli kukkeimmillaan, kun hän odotteli perhettään ja huonekalujaan saapuviksi. Kylävaarat asettuivat asumaan aivan Bonnin naapuriin, vauraaseen Bad Godesbergiin, mahtavan Reinin rantamaisemiin (US 16.9.1958). Varsinaisten uutisten lisäksi Uuden Suomen lukijat saivat nauttia Kylävaaran kirjoitussarjasta otsikolla ”Koti Reinin rannalla”, jossa hän…

Lue lisää

Heinäkuisena iltana viime kesänä lopultakin oli tarpeeksi rohkeutta ottaa kiertotie ja mennä Bergen-Belseniin. Monta kertaa Euroopassa reissatessa viime vuosikymmenten aikana kauhealta kalskahtavat tienviitat oli vain tullut ohitetuksi; aina oli ollut kiire johonkin muualle ja usein tätä kautta ajaessa oli ollut pitkältä reissulta palatessa jo hoppu kotiin. Autobahn on vienyt kyllä poispäin, jos on tahtonut olla…

Lue lisää

Pidin taannoin kovasti Lars Kraumen ohjaamasta elokuvasta Valtio vastaan Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer 2015), joka toi länsisaksalaisen Hessenin piirisyyttäjän Bauerin olohuoneisiin. Samaiseen peräänantamattomaan, Auschwitzin keskitysleirikompleksissa työskennelleille tuomiota hakeneeseen ja Eichmannin Argentinassa lymyilyn israelilaisille paljastaneeseen Baueriin liittyy myös Ylen muutama päivä sitten esittämä ja alkukevään ajan Areenassa katsottavissa oleva Barbara Necekin dokumentti Auschwitzin…

Lue lisää

Joulun parasta tekemistä on lukeminen. Jaettu käsitys, eikö vain? Tämän syyskauden lukuharrastuksissani päähuomion on saanut kaikkea muuta kuin kekseliäästi historia. Juuri ennen joulua olin jo ahminut Arto Kivimäen ja Pekka Tuomiston armoitetun vauhdikkaan teoksen Rooman keisarit (3. laajennettu painos, Karisto 2015), mikä oli aiheuttanut ihanan keisariähkyn. Olin jo päässyt pitkälle Maijastina Kahloksen  erinomaisesti kirjoitetussa ja…

Lue lisää

Vuodelle 2019 on sitten rutosti lukuhaastetta. Goodreadsissa tavoitteeni on 90 kirjaa ja lisäksi olen päättänyt osallistua Helmet-lukuhaasteeseen. Etenkin Helmet on hankala, mutta olen päättänyt, että voin kuitata yhdellä kirjalla useamman haasteen kohdan mutta listaan lopuksi, kuinka monta kohtaa tietty kohta täyttyi.Olen päättänyt päivittää blogiin lukuhaasteen etenemistä aina 10 kirjaa luettuani. Tässä siis ensimmäiset kymmenen:#1 Robert…

Lue lisää

Sekä Agenten der Bilder että Arbeit am Bild ovat erinomaisia, konkarien kynästä lähteneitä teoksia. Arbeit am Bild -teoksen kohdalla olisi tietysti helppo kritisoida erilaisten kuva-aineistoryhmien (esim. postimerkit, mikroskooppikuvat) puuttumista aineistoryhmien joukosta, mutta toisaalta on selvää, ettei yhteen kirjaan voi mahduttaa kaikkia. Paljon perustavanlaatuisempi huoli liittyy sen sijaan Visual History -tieteenalan kykyyn saada nuoria tutkijoita joukkoonsa.…

Lue lisää

Nykyään todetaan useimmista sota-ajan ja muistakin aiheista, että ne ovat unohdettuja ja vaiettuja. Olli Kleemolan väitöskirjan aihe, suomalainen ja saksalainen vihollista kuvaava propaganda jatkosodan, tai Saksan tapauksessa Neuvostoliittoa vastaan käydyn sodan aikana 1941-1945 ei itsessään tällainen ole. Sen sijaan Kleemolan käyttämää valokuva-aineistoa on toistaiseksi käytetty pääasiallisena tutkimusaineistona vähän.

Lue lisää

Suomalainen upseeriretkikunta kävi 7.-22.9.1940 tutustumassa Saksaan ja länsirintamalle. Joukon johtajan oli kenraalimajuri Tuompo.Tästä matkasta kirjoitti viisitoistasivuisen raportin Pääesikunnan ulkomaatoimiston johtaja everstiluutnantti J.O. Hannula. Ja tämä raportti tuli meikäläiselle vastaan linnoitustoimiston arkistoa penkoessa. Syy on selvä: raportissa oli paljon arviointia länsirintaman linnoituksista, kuten Maginot-linjasta ja Belgian Eben Emaelista sekä myös Saksan Länsivallista (Westwall).Kiertomatka lähti liikkeelle Berliinistä…

Lue lisää