Työskentelin kesällä 2022 kolme kuukautta tutkimusavustajana Ihmiset aineettoman teollisen kulttuuriperinnön haltijoina-hankkeessa. Työtehtäviini kuuluivat Warkauden Lehden numeroiden läpikäynti ja haastattelujen litterointi. Alkukesästä juhannukseen asti aloitin lehtien läpikäynnillä, heinäkuussa litteroin haastatteluja ja vielä työsuhteeni loppupuolella elokuussa palasin lehtien pariin. Kävin lehtiä läpi Kansalliskirjaston digitaalisesta sanomalehti- ja aikakauslehtiarkistosta. Tarkoituksena oli löytää artikkeleita ja uutisia A. Ahlströmin Oy:n Varkauden…

Lue lisää

Toukokuun alussa kirjoitin siitä, miten ajanjaksolla ennen Ahlströmiä (1909) tutkimuskirjallisuus on käsikirjoituksen laadinnassa merkittävässä roolissa, koska hankkeelle hyödyllistä alkuperäisaineistoa on ensimmäiseltä vuosisadalta niukalti. Jatkan nyt teemaa kertomalla missä määrin ja millaisin sisällöin olen kuitenkin voinut hyödyntää sanomalehtiaineistoa ja Paul Wahl & Co:n arkistoaineistoa täydentämään jo rakentamaani kuvaa Varkauden teollisesta menneisyydestä mutta myös tarjoamaan uutta tietoa.…

Lue lisää

Suomalaissyntyinen Tukholman Kuninkaallisen hovikapellin klarinetisti Bernhard Crusell (1775–1838) joutui alkuvuodesta 1810 myrskyn silmään. Laajalevikkinen Stockholms Posten -sanomalehti pilaili Crusellin konsertin kustannuksella ennätyksellisen pitkässä artikkelisarjassa, minkä jälkeen Crusell vetäytyi kahdeksaksi kuukaudeksi Tukholman konserttielämästä. Seuraavana kesänä Crusell matkusti Leipzigiin, solmi arvokkaan kustannussopimuksen ja käynnisti siten kansainvälisen säveltäjänuransa.

Lue lisää

Jos tarvitsee siirtää leikkeitä tunnukselta toiselle, niin yhden tai useamman leikkeen siirrossa auttaa ‘Tallenna omaan leikekirjaan’ toiminto. Kun kirjaudut sisään ja löydät leikkeen joka on kiinnostava, voit tallettaa sen myös itsellesi leikkeen sivulta em. nappia painamalla. Alla näet ohjevideon:   Jos sinulla on useampia leikkeitä ja haluaisit apua leikkeiden siirrossa otathan yhteyttä Digin palautelomakkeella. Arvioimme…

Lue lisää

Olethan huomannut Digi.kansalliskirjasto.fi – palvelun käyttäjäkyselyn. Vastaa 16 kysymykseen ja osallistu arvotaan, jossa Kansalliskirjaston julkaisuja! Vastaa kyselyyn täällä:  https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/101295/lomake.html Berätta vad du tycker om Digi-tjänsten på: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/101408/lomake.html Enkäten är öppen till 30.11.2019. Tack! Please tell us what you think of the Digi – digi.nationallibrary.fi -service. https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/101410/lomake.html . The survey is open until 30.11.2019. Thank you!…

Lue lisää

We were pleased to receive an invitation to a seminar “Källor och Arkiv” at the Åland Islands Emigrant Institute on 26.10.2019. The topic of the seminar was about various sources of information, which can be useful when doing research on local area or family research. As part of the family research can deal with persons…

Lue lisää

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Kiitokset kaikille digi.kansalliskirjasto.fi – palvelusta palautetta laittaneille. Tässä blogitekstissä hieman vastauksia ja apuja muutamiin kysymyksiin. Mikä selain on käytössä? Kansalliskirjaston Digin Palaute-lomaketta käyttäessä saamme tiedon selaimesta, mutta siltä varalta jos palaute on lähetetty eri selaimelta jolla ongelma näkyy, saatamme ajoittain kysyä käytettyä selainta. Eri selaimet tunnistaa am. kuvien avulla. Voit myös kurkata esim. https://www.whatismybrowser.com/ -osoitteesta…

Lue lisää

Tervetuloa tutustumaan uusittuun digi.kansalliskirjasto.fi – palveluun, johon on saatu  uusia toimintoja käyttöön. Aiemmin digitoimattomia aineistoja ilmestyy myös käyttöön hiljalleen, seuraa siis ‘Viimeiseksi tuodut ensin’ valintaa hakusivulla. Tutustu palvelun demoon ohjevideolta tai käytä itse. Kaipaamme palautetta, joten laitathan viestiä Kansalliskirjaston Digin Palaute-nappulalla, jos erityisesti pidät jostakin tai jos jokin vaatisi lisää kehittämistä. Haluatko lisää ohjevideoita? Millaisia?…

Lue lisää

Kansalliskirjaston ystäväkirja “Naisia Kansalliskirjastossa” on juuri julkaistu. Teoksessa kerrotaan  edelläkävijänaisista ja kuinka he tai heidän teoksensa Kansalliskirjaston aineistoissa löytyvät. Kirjaa voi hankkia Kansalliskirjaston asiakaspalvelupisteessä, Unioninkatu 36, arkisin klo 9-18, hinta 35 €, Kansalliskirjaston ystävät 30 €.  Liity Kansalliskirjaston ystäviin tällä linkillä, ja saat jatkossa kutsuja myös Kansalliskirjaston tapahtumiin ja ystäväiltoihin. IntoKustannuksen verkkopalveluun kirja tulee myyntiin…

Lue lisää

Denna artikel skildrar hur de finländska koloniala erfarenheterna av ryska Amerika uttrycktes i dagspressen från 1809 när Finlands inkorporerades i ryska imperiet till 1867 när Alaska såldes till USA. Artikeln tar sin utgångspunkt i de drömmar och visioner som kolonin i Amerika medförde i Finland, dess inverkan på formandet av en imperiell identitet samt dess…

Lue lisää