Suomi on ollut euromaa jo yli neljännesvuosisadan, vuoden 1999 alusta alkaen. Sitä ennen Suomella oli oma valuutta 133 vuotta, 13. marraskuusta 1865 lähtien, jolloin hopeaan sidotusta markasta tuli käytännössä  maamme ainoa laillinen maksuväline. Markka oli kyllä ollut olemassa jo yli viisi vuotta, mutta vain ruplan alarahana –  1/4 osa keisarikunnan valuutan arvosta; sellaisena markan katsottiin…

Lue lisää

Suomen kansantalous on liian pieni turvaamaan nykyisenlaisen hyvinvointivaltion. Näin ovat monet talousviisaat tiivistäneet vaaleihin valmistautuvan Suomen talouspoliittisen perusongelman. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn totesi Helsingin Sanomien haastattelussa 19.2., että”Suomessa on suhteellisen kelpo hyvinvointivaltio, mutta liian pieni kansantalous kannattelemaan sitä nykymuodossaan.” Sixten Korkman sanoi saman toisin sanoin kolumnissaan 18.10.2022 : ”Meillä on upea hyvinvointivaltio mutta siihen…

Lue lisää

Valoisien talousuutisten virta on jatkunut kesän edetessä, eikä nyt taittumassa oleva koronan neljäs aaltokaan ole iloa himmentänyt. Tilastokeskuksen neljännesvuositilinpidon uusin julkistus kertoo bruttokansantuotteen (bkt) kausitasoitetun ja työpäiväkorjatun volyymin kasvaneen tämän vuoden toisella neljänneksellä 2,1 prosenttia. Kokonaistuotanto on jo ylittänyt koronakriisiä edeltäneen tason. Työvoimatutkimuksen tilasto puolestaan osoittaa, että talouden elpyminen on jatkunut heinäkuussakin.  Työllisyysasteen (15−64-vuotiaat) 12…

Lue lisää