Olen aikaisemminkin turvautunut naistenviikon lukuhaasteen viimeisenä päivänä itse kirjoittamaani kirjaan, onhan 24.7. myös oma nimipäiväni. Näin siis tälläkin kertaa. Elokuussa julkaistaan yhdessä kahden ihanan ystävän ja tutkijakollegan kanssa kirjoitettu teos: Emilia Karjula & Jaana Kouri & Tiina Mahlamäki 2024. Luovaa kirjoittamista tutkijoille. Vastapaino. Kirja sai alkunsa pandemiakeväänä 2020. Olimme kaikki ihmisiä, jotka suhtautuvat intohimoisesti kirjoittamiseen…

Lue lisää

Hayley Campbell 2023. Kaikki elävät ja kuolleet. Henkilökohtainen tutkimus kuolematyöstä. Suomentanut Tapani Kilpeläinen. niin & näin. Haley Campbell on Lontoossa asuva toimittaja ja podcastaaja, joka on lehtijuttujen ja podcastien lisäksi kirjoittanut tunnetun teoksen Neil Gaimanista, The Art of Neil Gaiman. Kaikki elävät ja kuolleet -teoksessa Campbell etnografin tavoin haastattelee kuolematyötä tekeviä ihmisiä ja tutustuu heidän…

Lue lisää

Tänään on viimeinen päivä puoli vuotta kestäneestä vapaan apurahatutkijan elämästä. Työstä poisjättäytymisen ovat mahdollistaneet Suomen Tietokirjailijat ry:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön tuki. Kiitos siitä! Kuten usein apurahojen kohdalla tapahtuu, tukikuukaudet käytetään vähän eri tavoin tai erilaiseen hankkeeseen kuin mitä rahoitushakemuksessa suunniteltiin. Sain rahoitusta Esseitä esoteriasta -nimiseen hankkeeseen, mutta käytännössä olen kirjoittanut käsikirjoitusta, jonka työnimi on tällä…

Lue lisää

Jotkut blogin lukijat ehkä tietävätkin, että arkeologin työni ohella kirjoitan tietokirjoja arkeologiasta ja keskiajasta. Olen tehnyt useimmat kirjani yhteistyössä kuvataiteilijavaimoni Elinan kanssa, ja kesän kynnyksellä ilmestyi jo neljäs yhteinen tietokirjamme. Kirja on nimeltään Vuosi keskiajan Suomessa (Atena), ja se kertoo kuukausi kuukaudelta, minkälaista suomalaisten talonpoikien arki ja juhla olivat Herran vuonna 1480.Ajattelin, että vuodenkiertoa on…

Lue lisää

Tasan 100 vuotta sitten Yhdysvaltain länsirannikolta Oregonin osavaltion Astoriasta matkaan lähtenyt kalastusosuuskunnan pääjoukko saapui Knäsöön, Vienanmeren rannalle, aikomuksenaan uudistaa koko Neuvosto-Venäjän kalatalous. 1920-luvun alussa, heti kun bolševikit alkoivat vakiinnuttaa valtaansa Venäjällä, amerikansuomalaisten vasemmistolaisten keskuudessa levisi valtava innostuksen aalto: oli päästävä rakentamaan uutta, uljasta työläisten valtakuntaa! Perustettiin osuuskuntia, joihin liittyneet luovuttivat usein koko omaisuutensa. Lopulta matkaan…

Lue lisää

Lukuhaaste on edennyt hyvin, joskin pääosin sarjakuvien ansiosta.11. The EC Archives: The Vault of Horror Volume 1Varsinaisesti törmäsin The Vault of Horror -sarjakuvakokoelmaan Twitterissä seuraamani Comix out of Contex -twiittaajan välityksellä. Aikanaan kauhusarjakuvat (zombie/vampyyri/aave/kannibaali yms.) olivat hyvin suosittu genre, kunnes joutuivat USA:n sarjakuvia rajoittavien säännösten uhreiksi.The Vault of Horrorin tarinat ovat sangen klassisia kerronnaltaan ja rakenteeltaan,…

Lue lisää

Vuodelle 2019 on sitten rutosti lukuhaastetta. Goodreadsissa tavoitteeni on 90 kirjaa ja lisäksi olen päättänyt osallistua Helmet-lukuhaasteeseen. Etenkin Helmet on hankala, mutta olen päättänyt, että voin kuitata yhdellä kirjalla useamman haasteen kohdan mutta listaan lopuksi, kuinka monta kohtaa tietty kohta täyttyi.Olen päättänyt päivittää blogiin lukuhaasteen etenemistä aina 10 kirjaa luettuani. Tässä siis ensimmäiset kymmenen:#1 Robert…

Lue lisää

Bongasin Turun kaupunginkirjaston uutuushyllystä matemaatikko ja shakkipelaaja William Hartstonin (s. 1947) kirjoittaman kirjan Sloths: A Celebration of the World’s Most Maligned Mammal (2018). Erikoinen nimi ja erikoinen konsepti, mutta tulos on suomalaisellekin nopeasti luettava, monipuolinen ja mielenkiintoinen tietokirja. Englannin kieltä ei kannata pelästyä näinkin spesifissä aiheessa!Sloths: A Celebration of the World’s Most Maligned Mammal -kansi. Kuva:…

Lue lisää