Julkaisuseuranta
Ohessa lisää syksyn aikana Twitterissä/X:ssä julkaisemiani tokaisuja ja aforistisia päivänselvyyksiä. (Tänä vuonna en juuri ole kirjoitellut blogille, vaan olen lukenut ja kerännyt materiaalia mahdollista tulevaa kirjaani varten.) Jos yrität nähdä joka asiassa hyviä puolia, päädyt mielipiteisiin, joita et itsekään allekirjoita.Se, että olet antanut hyvää ja pahaa koskevien käsitystesi laskea argumenttiesi pätevyyttä, ei tee sinusta hyvää tai…
Ohessa on joitakin syksyn aikana Twitterissä/X:ssä julkaisemiani tokaisuja ja aforistisia päivänselvyyksiä.--- Tuottavuus ei ole kaikki kaikessa, mutta pidemmän päälle se on seikka, joka kansojen kohtaloista päättää. Poliittinen muisti on lyhyt, ja houkutus kokeilla aiemmin epäonnistuneita käytäntöjä ja järjestelmiä kasvaa toisinaan liian suureksi. Empatia on evolutiivisesti kehittynyt tunnereaktio, jota ei ole kalibroitu massamedian aikakaudelle. Se on siksi helppo valjastaa…
11.6. Ruotsalaisten historiallisen patenttitietokannan nimessä on vuodet 1746-1945, mutta en tajua, miten siitä saisi näkyviin vuotta 1820 edeltävän ajan. Digitoitu yhtä ja tietokantaan laitettu toista? [En saanut Twitterissä vastausta, mutta tuttava oli huomannut ininäni. Välitettyään asiaa eteenpäin hän kertoi kesäkuisen konffan kahvitunnilla, että ongelma oli indeksoinnissa.]13.6.Kun viime viikon konffassa luovuin peukalosäännöstäni "kalvoja yksi minuutille" papatin esitykseni…
20.5.Vau! "We reconstruct life-courses and multigenerational family relations for (nearly) all Danes, from 1787–1968"Missä menee keskiaikaisen ja historiallisen raja @Museovirasto ? [Leike Kypin näkemyksestä Hyvinkään Hopeavuoresta. Museovirasto ei vastannut. Tuuli Heinonen kommentoi: "Suomessa nää on aina vähän näitä, etenkin kaivosten tyyppiset kohteet joissa rakenteet on vaikea ajoittaa ja varhaisin maininta ei välttämättä kerro kohteen ikää.…
Jos joku myöhemmin tänne eksyvä on jo unohtanut, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Twitter muuttui hetkessä sodan seurannaksi, jonne ei ollut sopivaa kirjoittaa mistään muusta, sillä sotatilan esilläpito oli ainoa, mitä tavallinen tallaaja saattoi rahalahjoitusten lisäksi tehdä. Suomalaista tunnelmaa maaliskuun alussa kuvasi Martta Tervosen twiitti "Nykyään kun jossain on ”Suomi mainittu”, ei tiedä, pitäisikö mennä torille…
Harvoin saa seurata sotahistoriaa NÄIN suorana esityksenä. Kiinnostukseni on hyvin makaaberia, mutta seuraan uutisointia melkein 24/7 ja kerään materiaalia kuvakaappauksilla yms. Tämän kirjoituksen ja kirjoitussarjani (joka toivottavasti päättyy lyhyeen) tarkoitus ei ole esiintyä minään asiantuntijana. Minua fiksumpia ja kokeneempia löytyy, jotka osaavat suodattaa luotettavan tiedon. Tässä siis pakettina hyödyllistä ja suht luotettavaa seurattavaa, lisää tulee sitä…
8.1.Samaan aikaan kuin Suomessa (ehkä, mahdollisesti) tapettiin piispa, tämän kotimaassa murhattiin arkkipiispa, jonka elämästä tehdyn näyttelyn huippuhetket ovat videolla. [eli Curators' tour of Thomas Becket: murder and the making of a saint exhibition | #BritishMuseumTours]11.1.Tutustuin Riksarkivetin viimeisimpiin digitointeihin. Voisiko joku keskiajan ymmärtäjä selittää, mitä kuvassa tapahtuu? [Kukaan ei väittänyt tietävänsä, mutta uskottavimmaksi tulkinnaksi muodostui viinirypäleiden…
16.12.Pari ranskalaista kävi Helsingissä ~1791: "We may venture to affirm, that we saw as many cows as people in passing through the streets" [Huomio läpikäynnistä, josta syntyi alkuvuoden purske matkakertomuslainauksia]17.12.Näin tiedonvälitys nähtiin ja koettiin vuonna 1846."Monet ovat moittineet tätä tietojen liijan paljon ja liijan nopeen levittämistä, niin kuin ovat tätä kuhtuneet, ja sanoneet aikoin tulevamme…
19.9.Kerrankin merihirviöitä Suomen kanssa samalla kartalla. [Deliniatio carta trium navigationum per Batavos ad Septentrionalem plaggem Norvegia, Moscovia et Novae Zembla ... 1601]20.9.Microsoft Word saa hämmentävän hyvin tolkkua ruotsiksi sanelustakin, mutta Ahvenkoski tuottaa toistuvasti pornokoskea. Pitänee treenata pehmeää b:tä.21.9.Illan Zoom-kirjamarkkinoinnista (Historikern i samhället) jo hyvä uusi sana. Fritidsforskare kuullostaa paljon täysijärkisemmältä kuin harrastaja. Ei ota vastaavalla…
1.9.Todella lyhyt mainos voudintileistä lähteinä, äänessä @anulah . Katsoessa tajusin, etten ole noita koskaan esineinä nähnytkään. [Myöhemmin samassa kuussa aiheesta Yliopsto-lehden juttu Tekoäly auttaa tutkijoita ymmärtämään 1500-luvun suomalaista arkea — vanhat tilikirjat ovat rikas tietolähde]4.9.Keynote @MilaOiva : Uncovering the Formation of Fake History Narratives5.9.Helsingin kaupunginarkiston systeemit on pikkasen huonossa hapessa. Nyt [latausaika] hyppii tunnin ja…
1.8.Ehdotukset @HelMet_kirjasto ovat edelleen tekoälyn kärkeä. [Hain "suomalaisen yhteiskunnan historia" Kysyttiin "Tarkoititko suomalaisen sotilaan historia?"]4.8.Hätäisesti katsottuna akateemisen kirjan hinta oli 12 puntaa. "No, eihän se sitten ole kall... 120 puntaa!" 220 sivun kirjasta.tuntematon kuvaaja, HKM, CC BY 4.05.8.Miksei kukaan ole koskaan kertonut, että "paikallisjunilla" oli vuonna 1889 pysäkki Töölön puistossa eli keskustan ja Pasilan välissä?…
19.9.2018
Näin ollen analysoimme tässä artikkelissa verkostoanalyysin keinoin, millä tavoin Twitterissä Suomen juhlavuoden virallisena aihetunnisteena (hashtag) käytettyä #suomi100-tunnistetta hyödynnettiin sisällöllis-temaattisesti erilaisten keskustelujen tuomiseksi samalle juhlavuoden some-foorumille. Missä määrin verkon digitaalinen historiakulttuuri toteutti presidentin puheen ja juhlavuoden valtiojohtoisten organisaattoreiden tavoittelemaa yhtenäisyyden sanomaa?