Julkaisuseuranta
Liedon kirkko sai viime vuonna uudet urut, joten pitihän niiden sointia käydä kuuntelemassa kesän urkukonsertissa. Samalla tuli kuvattua kirkon vuonna 2021 uusittua sisätilaa.Lasisen kastemaljan on valmistanut lasistudio Mafka & Alakoski. Myös alttari on vuodelta 2021. Sen ja muiden kalusteiden valmistajaksi kerrotaan Puusepänliike Hannes ja Puulon Oy.Takana häämöttävä alttaritaulu on vanhempaa perua: Eero Järnefeltin Jeesus ja langennut…
Kirsi Vainio-Korhonen & Mikael Korhonen: Wäärentäjä Grandellin elämä ja lankeemukset, WSOY 2024.Carl Juhonpoika (nimen Grandell hän otti myöhemmin asuessaan Turussa) syntyi 1793 Kemiönsaaren Strömmaan, vakavaraisen lampuodin eli vuokratilan viljelijän perheeseen. Lahjakkaan pojan elämä suistui raiteiltaan perheen tultua häädetyksi tilaltaan. Renkinä itsensä elättämään joutuneen nuoren miehen rikosura alkoi lompakkovarkaudesta, ja johti rahanväärentämisen kautta koko rangaistusasteikon kärsimiseen…
Syyskuun viimeiseen viikonloppuun osui retki Pyhäjärven eteläpäässä sijaitsevalle Yläneelle, nyttemmin osa Pöytyää. Järjestäjinä olivat Turun maakuntamuseon ystävien arkeologian jaosto ja Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistys Louhi ry. Oppaana toimi Sirkku Pihlman. Ensimmäisenä kohteena oli Yläneen kotiseutumuseo.Itse museo oli kiinni, mutta me olimmekin tulleet katsomaan museopuutarhaa ja kuulemaan sen synnystä ja hoitamisesta.Erityinen kuuluisuus Yläneellä on Huvitus-niminen omenalajike, joka on…
Turkulaisen kauppiaan CA. Hallmanin 1800-luvulla Paimion keskustaan rakennuttama kivimakasiini toimi myöhemmin mm. elokuvateatterina ja oli jo purku-uhan alla, mutta remontoituna siitä tuli toimitila Paimion sähkömuseolle.Talon elokuvateatterihistoria olisi yhdistynyt sähköhistoriaan saatavilla olevissa filmeissä, mutten kehdannut pyytää esitystä.Juntolan voimalaitoksen kulutusmittareiden virityspöytä 1930-luvulta. Teksti kertoo miten kuluttajat yrittivät säästää sähkölaskussa manipuloimalla kotiensa sähkömittareita. Mittareita piti siis välillä huoltaa…
Auran Koskipirtti on yhden intohimoisen keräilijän, Lauri Jäntin (1909-2006) elämäntyön tulosta.Museo käsittää kaksi rakennusta, joista suurempi on 1800-luvulla rakennettu Kuuskosken kartanon väentupa. Yleisölle se avautui 1967.Jäntti keräili talonpoikaisantiikkia, ja kaikkea muutakin. Pirtin tiloissa toimii myös museon kahvila.Jäntti julkaisi useita kirjoja sotamuistoistaan tykistössä, ja lienevät ne tuttuja monille sotahistorian harrastajille.Näyttely jatkuu väentuvan takana 1890-luvulla valmistuneessa kartanon…
Kaikki Suomen kivikirkot eivät ole keskiajalta, ei myöskään Paimion Pyhän Mikaelin kirkko, joka rakennettiin 1680-luvulla.Keskiaikaisten kirkkojen kellotapulit tapaavat olla 1700-luvulta, mutta tämä rakennettiin samaan aikaan kuin itse kirkko, puista yläosaa on sittemmin uusittu.Vanhalta vaikutti myös kellotapulin ovi.Kirkon länsipäädyn oven yläpuolella on muistolaatta kirkon rakentaneelle Henrik Florinukselle, oikealla puolella Paimion kappalaisena toimineelle Johan Wegelius vanhemmalle, ja…