”Los moimoi de Fuengirola” on taiteilija Riiko Sakkisen luoma, antropologisella otteella toteutettu näyttely ”Suomen eteläisimmän kaupungin” suomalaisista. ”Fuge” näyttäytyy Sakkisen provosoivassa visiossa Suomeakin suomalaisempana yhteisönä, jota voi näyttelyssä tarkastella moninaisen kenttätyöaineiston muodossa. Tässä jaksossa ”turborealistista antropologia” haastattelee itsekin Aurinkorannikon suomalaisia tutkinut Jukka Jouhki.  Kuuntele podcast-alustoilla: Lisätietoa Mikä Antropodi? Antropodi on Suomen Antropologisen Seuran toimittama podcast-sarja,… …

Lue lisää

Millä tavalla holokausti muistetaan romaniyhteisöissä, miten siitä kerrotaan ja millä tavoin romani-identiteetit kietoutuvat kansallisiin kertomuksiin ja historioihin? Apruven! Romaninuoret ja aktivismi -podcastsarjassa Vivian Isberg keskustelee holokaustista Cato Cujpersin ja Mari Orsilan kanssa. Apruven! -podcastsarjan viimeisessä jaksossa Vivian Isberg pohtii historiaa ja narratiiveja sekä kertoo kansainvälisestä Dikh Ne Ha Bister -verkostosta, jonka pyrkimys on kertoa nuorille… …

Lue lisää

Oletko koskaan miettinyt millaista on opiskella kulttuuriantropologiaa tai mitä antropologia oikein on? Antropologi Thomas Hylland Eriksenin mukaan “antropologia on kulttuurisen ja sosiaalisen elämän vertailevaa tutkimusta. Sen tärkein menetelmä on osallistuva havainnointi, joka kostuu pitkäaikaisesta kenttätyöstä tietyssä sosiaalisessa ympäristössä.” Perinteisesti antropologiassa on tutkittu kaukaisten etnisten ryhmien, heimojen tai kylien rituaaleja, uskomuksia ja perinteitä. Nykyisten antropologien kiinnostuksen… …

Lue lisää

Lindgren, Minna. 2024. Soteorpo. Helsinki: Teos. 159 s. ISBN 978 952 363 474 9 sidottu. Soteorpo-fiktiossa kirjailija Minna Lindgren kertoo ikääntyneen avioparin tarinan, kun  toinen puolisoista uppoaa yhä syvemmälle muistisairauden uumeniin, vuorovaikutuksen ulottumattomiin. Ennen niin tulinen rakkaussuhde hiipuu hoivasuhteeksi, jonka hiillos leimahtelee satunnaisesti epätoivon pätsinä. Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyshuolto näyttäytyy asiakkaiden keskinäisen kiintymussuhteen hapuilevana hyväksikäyttäjänä.…

Lue lisää

Pääkirjoitus 2/2024

Lue lisää

The English abstracts of the peer reviewed articles in Politiikka 2/2024

Lue lisää

Lue lisää

Illan hämärissä dyykkaajat etsivät jäteastioista esimerkiksi ruokaa, vaatteita ja tavaroita. Vaikka heitä ei juuri näy tai kuulu julkisuudessa, on ns. vapaaehtoinen dyykkaus voimissaan varsinkin suurissa kaupungeissa. Tässä jaksossa dyykkaaja Konsta Koivuniemi kertoo esimerkiksi siitä, millaista dyykkaus on ja mikä saa hänet sukeltamaan jäteastioiden syvyyksiin. Lisäksi jaksossa pohditaan, millaisia antropologisia näkökulmia dyykkauksen tarkasteluun voidaan ottaa. Miten… …

Lue lisää

Valkoisena ihmisenä valkoisuuteen havahtuminen voi olla hidasta maailmassa, joka palvelee valkoisuutta. The post Valkoisuuden vaikutus näkyy suhtautumisessamme globaaleihin konflikteihin appeared first on AntroBlogi.

Lue lisää

The University of Helsinki researchers stand in solidarity with students who are organising as the Gaza Solidarity Encampment on campus.  The post Statement of support for Gaza Solidarity Encampment appeared first on AntroBlogi.

Lue lisää

Niemelä, Jussi K. (toim.) 2021. Linkolan perintö. Esseitä puolesta ja vastaan. Tampere: Kovasana. 336 s. ISBN 9789527410134 nidottu. Kalastaja Pentti Linkola (1932–2020) on fyysisenä olentona siirtynyt ravintoketjussa kuluttajasta seuraavalle trofiatasolle, hajottajien käsittelyyn ja uuden elämän rakennusaineeksi. Luonnonsuojelija ja kirjailija otti aikanaan railakkaasti kantaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan liittyviin kysymyksiin. Hänen runsas tuotantonsa, elämäntapansa ja aatteensa…

Lue lisää

Kirjoitukseni Talous ja Yhteiskunta 3/2022 -lehdessä. Joka ei kykene yhteiseloon muiden kanssa tai on niin itseriittoinen, ettei tarvitse sitä, eikä siksi ole osa yhteiskuntaa, on joko elukka tai jumala.Aristoteles Collier, P. & Kay, J. (2021): Greed is Dead – Politics After Individualism. 2.p. Penguin.Brittiläiset taloustieteilijät Paul Collier ja John Kay toivovat loppua ahneelle individualismille. Heidän mukaansa se on asenne,…

Lue lisää

Albrecht Dürer, Melankolia Blogini on ollut pitkään tauolla. Minulle on sanottu, että blogia pitäisi päivittää säännöllisesti, vähintään kerran viikossa, jotta se saisi seuraajia. Eli ei saisi syntyä tällaista puolen vuoden hiljaisuutta. Sitä ennenkin blogimerkinnät harvenivat. Ei hyvä. Ei lainkaan hyvä. Mutta elämä ei toimi kuten some. Minun kuten monen muunkin taakkana on taipumus masennukseen. Kärsin…

Lue lisää

Museo Milavida. Torstaina 9.9. kävin Tampereella puhumassa Björk-kirjojeni 1920-luvusta Museo Milavidassa, jossa on ollut helmikuun lopusta saakka näyttely ”Paluu 1920-luvulle”. Näyttely on auki aina 13.3. 2022 asti. Nähtävänä on asuja ja asusteita, tavaroita ja kirjallista materiaalia sekä elokuvia 1920-luvun maailmasta. Esillä on kaunis ja turhamainen, hilpeä ja juhliva, urheileva ja aurinkoa ottava, tanssimista ja eläviä…

Lue lisää

Kuumat ja viileän sateiset kesät vuorottelivat Suomen yllä 1990-luvulla. Oikeastaan 90-luvun kesät ovat juuri sellaisia kuin 2010-luvunkin: säät vaihtelevat, ihmiset grillaavat, jalkapalloa pelataan. Silloin tällöin huomio kiinnittyy yhteen isoon (tai isohkoon) uutistapahtumaan.Lehdissä, myös näin 10. heinäkuuta, näkee paljon viitteitä kulloisestakin ajasta. 1990-luvun alussa kasarin nousukausi oli jo päättynyt ja lama oli joko alkamassa tai oltiin…

Lue lisää

The word utopia is well known today the world over. It has been used in multiple ways and, in a way, it has become a word used in day to day language. However, there is also a particular strain of discussion from the 16th and 17th century debates, which has given rise to the popularity…

Lue lisää