Uudenvuodenaaton vietin oikein miellyttävästi Atterbomin kanssa Geijerin luona, jossa puhelimme, järkeilimme, luimme toisillemme sukkeluuksia, söimme ja joimme madeiraa aina keskiyöhön asti. Vuoden viimeinen neljännes herätti kuitenkin vakavan ja hartaan tunnelman. Atterbom luki ääneen pari kaunista virttä, joiden aikana Geijer löi silmät ummessa silloin tällöin soinnun fortepianosta. Hiljaisuuden vallitessa kuuntelimme kello kahdentoista lyöntien julistaman kuolemantuomion päättyvälle…

Lue lisää

Lukuaika: 3 min. Tutkimuksissa, mediassa ja ihmisten puheessa kuulee usein ajatuksen, että ortodoksisuus on venäläistä kulttuuria ja venäläiset ovat siten ortodokseja. Mistä ajatus kulttuurisesti peritystä ortodoksisuudesta nousee ja millaista jännitteisyyttä siihen liittyy? Näihin kysymyksiin vastaa Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian yliopistonlehtori Maija Penttilä. Viimeaikaisin tutkimukseni liittyy Suomessa asuviin venäjänkielisiin, joita haastattelin vuosina 2020 ja 2023, kysyen…

Lue lisää

Lukuaika: 3 min. Suomalaisilla työpaikoilla työskentelee paljon erilaisia ihmisiä, myös huivia käyttäviä musliminaisia. Huiviin liitetään paljon erilaisia ennakkokäsityksiä, mutta toisaalta sen käyttäminen osana työasua tuo myös mahdollisuuksia monimuotoisuuden edistämiseen ja hyväksymiseen työelämässä. Monimuotoisuus voi rikastuttaa ammatillista toimijuutta ja parantaa yhteiskunnan kykyä huomioida ihmisten erilaisuus, kirjoittaa aihetta uskontotieteen väitöskirjassaan tutkinut Katri Karhunen. Ennakkokäsityksiä ”Mitä sun kulttuuri…

Lue lisää

Lukuaika: 3 min. Uskonnonopetuksen luonteen muuttuessa kiinnostus ja tarve uskonnon osaamisen arviointiin ja mittaamiseen on lisääntynyt. Uskonnonpedagogiikan yliopistonlehtori Pietari Hannikainen ja uskonnonpedagogiikan professori Antti Räsänen kirjoittavat tutkimuksestaan, jossa mitattiin peruskoulunsa päättävien oppilaiden uskonnonlukutaitoa ja maailmanuskontojen osaamista Suomessa. Suomalaisnuorten maailmanuskontojen osaaminen oli kohtalaista. Osaamisessa esiintyi kuitenkin suuria eroja alueellisesti, tyttöjen ja poikien välillä sekä eri katsomusopetuksen…

Lue lisää

Lukuaika: 3 min. Mikroblogialusta Twitteristä (nyk. X) löytyy monenlaisia parodiatilejä, joissa uskonnollisia teemoja ja pahuutta käsitellään huumorin kautta. Satan@s8nstan on yksi alustan saatanaa esittävistä parodiatileistä. Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Riina-Julia Solman selvitti, millainen narratiivi saatanasta rakentuu. Saatanahahmo rakentuu kristillisessä ja yhdysvaltalaisessa kontekstissa Twitterissä erilaisille uskonnollisille hahmoille on perustettu omia parodiatilejä. Pahuutta edustaville hahmoille niitä on perustettu…

Lue lisää

Lukuaika: 3 min. Astrologian suosio vaikuttaa kasvaneen millenniaalien ja z-sukupolveen kuuluvien keskuudessa, ainakin jos on sosiaaliseen mediaan uskominen. Siinä missä vielä jonkin aikaa sitten astrologiaan saattoi törmätä pitkälti vain iltapäivä- ja naistenlehtien horoskooppipalstoilla, tänä päivänä astrologia-aiheiset sisällöt keräävät suosiota kautta sosiaalisen median palveluiden. Uuden sukupolven suomalaiset astrologit ja harrastajat antavat astrologialle merkityksiä, jotka eroavat totutusta,…

Lue lisää