Oletko koskaan miettinyt millaista on opiskella kulttuuriantropologiaa tai mitä antropologia oikein on? Antropologi Thomas Hylland Eriksenin mukaan “antropologia on kulttuurisen ja sosiaalisen elämän vertailevaa tutkimusta. Sen tärkein menetelmä on osallistuva havainnointi, joka kostuu pitkäaikaisesta kenttätyöstä tietyssä sosiaalisessa ympäristössä.” Perinteisesti antropologiassa on tutkittu kaukaisten etnisten ryhmien, heimojen tai kylien rituaaleja, uskomuksia ja perinteitä. Nykyisten antropologien kiinnostuksen… …

Lue lisää

Teksti ja kuvat: Marika Räsänen Yliopisto toimiakseen, täyttääkseen tehtäväänsä ylimmän opetuksen tarjoajana tarvitsee niin päteviä opettajia kuin motivoituneita opiskelijoita. Näin on ollut aina siitä alkaen kuin yliopisto instituutiona on ollut olemassa (eli sydänkeskiajalta). Hyvistä, ansiokkaista professoreista käytiin ennen vanhaan oikein kilpaa yliopistojen välillä. Eikä ainoastaan elävistä, vaan myös kuolleista. Tästä mainio esimerkki on Tuomas Akvinolainen,…

Lue lisää

 Adolf Sonny syntyi vuonna 1861 Keltossa Inkerinmaalla. Hänen isänsä oli luterilaisen kirkon pappi Israel Sonni  ja äitinsä Helena von Elgeen (1818-1899). Tässä blogitekstissä keskityn Adolf Sonnyn elämääntaipaleeseen. Hänestä ei juuri löydy suomenkielistä tietoa, joten koitan koota tähän tällä hetkellä saatavilla olevan tiedon. A. A. Putskov, joka on kirjoittanut lyhyen elämäkerran Sonnysta, kirjoittaa, että tästä harvinaisesta…

Lue lisää

Pedaforum-päivät järjestettiin 5. – 6. 6. 2019 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Helsingin yliopiston kirjasto oli mukana jakamassa kokemuksiaan ja asiantuntemustaan tilojen ja palveluiden kehittämistä. Tänä vuonna  konferenssiin osallistui yli 650 eri alojen asiantuntijaa korkeakouluista eri puolelta Suomea – niin opettajia, hallinnon työntekijöitä kuin opiskelijoitakin. Oppimisen avoimuuden asiantuntijat tapasivat Kaisa-talossa Pedaforumia edeltävänä päivänä Tieteellisten seurain valtuuskunnan oppimisen…

Lue lisää

Filosofian lisensiaatti Alina Kuusiston Suomen historian alaan kuuluva väitöskirja ”Korkeakoulun punainen aave. Keskustelu Joensuun korkeakoulun politisoitumisesta 1970-luvun sanomalehtikirjoittelussa ja muistelupuheessa” tarkastettiin 15.9.2017 Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimi professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta […]

Lue lisää

Mika Vehmas, Jussipekka Luukkonen, Kimmo Laine ja Elias Peltonen Suomalaista Pietaria etsimässä Leninin patsas Suomen asemalla.Asema sijaitsee alueella, jossa asuiennen paljon Pietarin suomalaisia.Ryhmämme sai tehtäväkseen tutkia Pietarin suomalaisuutta ja siihen liittyviä tulkintoja. Käytännössä käsitimme tämän tutustumisena erityisesti Pietarin suomalaisuuden historiaan. Mistä sitten lähteä etsimään nykypäivän suomalaista Pietaria - ja onko sitä edes olemassa? Nykyisin suomalaista…

Lue lisää

Yliopistot ovat Euroopan paras vientituote – ei löydy sellaista maanosaa, ei sellaista maata, jossa ei olisi jonkinlaista korkeakoulutusta yliopiston tapaan. Katolinen kirkko ja yliopistot kuuluvat kulttuurimme vanhimpiin kerrostumiin. Yliopistot muodostuivat, kun maallinen tieto alkoi tehdä pesäeroa kirkollisesta, ja syntyi tarve ymmärtää ympäristöä tutkimalla ja opettamalla. Sitkeytensä johdosta yliopistot ovat olleet monen himokkaan katseen kohteena: maalliset…

Lue lisää