Julkaisuseuranta
Neljä vuotta sitten kesällä ilmestyi kollegoideni kanssa yhdessä toimittamani kokoelma Päiväkirjojen jäljillä. Historiantutkimus ja omasta elämästä kirjoittaminen. Kirjoitin siihen artikkelin ”Eletyn ja fiktiivisen rajamailla – Eeva Kilven Naisen päiväkirja kirjailijan tunnustuksena”. Alunperin minun piti kirjoittaa kirjaan äitini päiväkirjoista. Hänen sairastuessaan 2010-luvun kuluessa muistisairauteen ja lopulta Alzheimerin tautiin, varustauduin huolehtimaan hänen jäljelle jäävistä papereistaan: kirjeistä, valokuvista,…
25.10.2022
Kirjoittaminen aktivismin muotona Queer- ja transihmisten oikeuksia ajavasta sateenkaariaktivismista puhuttaessa huomio kiinnittyy usein helposti näkyvään ja kuuluvaan aktivismiin: mielenosoituksiin, marsseihin, sekä nykypäivänä kymmeniätuhansia allekirjoituksia kerääviin kansalaisaloitteisiin. Vähemmälle huomiolle jää yhteiskunnallisesti hiljaisempi ja näkyvyydeltään vaatimattomampi aktivismi, jolla kuitenkin on yhtä lailla paikkansa queer-vaikuttamisen historiassa ja nykyisyydessä. Tällaista aktivismia on esimerkiksi mielipidekirjoitusten kirjoittaminen sanomalehtiin, kriittisten vastineiden laatiminen…
Paavo Rintalan Vänrikin muistoissa päähenkilö käy tiliä nuoruudestaan miehitetyssä Itä-Karjalassa.
29.11.2019
Tarkastelen artikkelissani The Lovelessia 1950-luvun populaarikulttuurisena tulkintana. Käsittelen sitä seuraavista näkökulmista: 1950-luvun nostalgia, materiaalisuus, 1950-lukuun liitetty konformismi ja sen ’pimeä’ puoli, sekä sukupuolirepresentaatiot, erityisesti naisen asema. Kaiken taustalla on kysymys siitä, millaisena 1950-luku elää populaarikulttuurin läpi suodattuneena historian periodina. Tarkastelu rajautuu amerikkalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan.
1990-lukua muistellaan ja nostalgisoidaan nykyään paljon. Onhan se yksi pohjavirroista myös tässä Nuoruusdisko-blogissa. Tässä haluan kuitenkin nostaa esiin yhden ajatuksen 1990-luvusta - se ei nimittäin ole vain ysäriä.Mielikuvissa 90-luvun kodit ovat silkkaa ysäriä: laavalamppuja, puhallettavia tyynyjä, kuviot ja kuosit ovat vain ysäriä ja kaikki on vaaleaa puuta. Vaan miten se mahtoi oikeasti olla? Ei aivan…
Löysin ihania Turun Museokeskuksen ja Lahden kaupunginmuseon Finnasta löytyviä kuvia monenlaisista elintarvikepakkauksista, joten tässä teille valikoima ysäriestetiikkaa suoraan purkkien kyljistä!Ei voi sanoa paljoa muuta kuin että rakastan museoita ja myös Finna-alustaa, jolla on kenen tahansa katseltavissa valtava määrä kuvia ja videoita.Vähärasvaisuus nousi 1980-luvulla ja erityisesti 1990-luvussa suosituksi ominaisuudeksi elintarvikkeissa. Terveyttä haettiin erityisesti rasvaa välttelevistä tuotteista.…
Kun on keräillyt erilaisia ysärijuttuja, ja usein kasariakin, jo vuosia, harvoin enää löytää jotain todella sykähdyttävää esimerkiksi vanhoista mainoksista tai lehdistä. Vaan kyllä joskus käy niinkin!Vastaan tuli vanhasta Anttilan mainoslehtisestä nimittäin ihania My Little Pony -neuleita. Kyseistä lehteä olen selaillut kyllä ennenkin, muttei katseeni jotenkaan vain ole osunut näihin pastellisävyisiin ihanuuksiin.Kaikki aiemmin näkemäni My Little Pony…
Valokuvat ja videot eri muodoissaan vievät vastustamattomasti aikamatkalla - niin tälläkin kertaa! Viime aikoina olen katsonut sillä silmällä useampaakin tv-ohjelmaa, niistä tulossa tunnelmia myöhemmin. Nyt kuitenkin palasia Helsingin kaupunginmuseosta.Helsingin kaupunginmuseo on siitä erityisen ihana, että se on julkaissut tuhansia kuvia arkistostaan verkkoon vapaasti käytettäväksi. Menneet vuosikymmenet tulevat iholle valokuvissa, jotka kuvaavat arkea ja maisemia, ihania…
6.12.2018
Digitaalisiin pelikulttuureihin kuuluu pelaamisen lisäksi muita peleihin liittyviä aktiviteetteja, kuten pelaamisen katsomista. Artikkelissa tutkimme digitaalisen pelaamisen katsomisen historiaa harrastuslehdissä julkaistujen sekä harrastajien ottamien kuvien avulla. Sisällönanalyysiä soveltavassa artikkelissa tulevat esiin vaihtelevat katsojaroolit piilottelevasta katsojasta osallistuvaan ja aktiiviseen katsojaan.
22.10.2018
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien joukkoon kuuluu tällä hetkellä 17 instituuttia, muiden muassa Pariisissa sijaitseva Suomen Ranskan instituutti. Suurin osa instituuteista perustettiin 1990-luvun alussa, jolloin taustalla vaikuttivat sekä Suomen kulttuuridiplomatian tila että bilateraaliset suhteet eri maiden kanssa. Ranskan-instituutin perustaminen oli moniääninen prosessi, jossa oli mukana monia toimijoita, tavoitteita ja toivomuksia. Artikkeli tarkastelee prosessissa mukana olleita toimijoita,…
Juhannus lähestyy ja säät heittelehtivät helteestä viileisiin sateisiin. Tänään kurkistetaan kesän 1989 kesätunnelmiin Kotivinkin avustamana.Kotivinkin kesänumerosta 6-7/1989 löytyy paljon herkullisia kesäjuttuja ja ajankuvaa. Millaista oli 29 vuotta sitten?Kurkistetaan ensin ruokapöytään. Kotivinkin kesäteemana on tällä kertaa nopeus, ja kymmenen sivun verran esitellään erilaisia kesäherkkuja, jotka valmistuvat sukkelasti. Osa grillataan, muttei suinkaan kaikkea, ja salaatteja tarjolla on…
Viime päivien toukokuun helheet innoittivat minut katselemaan jotain raikasta: pillimehuja tällä kertaa!1990-luvulla Suomessa oli kaksi keskeistä pillimehumerkkiä: Trip sekä Grandi.Valion Grandi-merkki on paitsi itse mehuna, myös ja erityisesti sen mainoksien ja mainoshahmon, Kari Grandin vuoksi lähes kaikille tuttu. Tuote syntyi 1970-luvulla, ja sitä myös mainostettiin televisiossa 1970-luvulta alkaen. Aluksi mainokset eivät liittyneet mihinkään hahmoon, vaan…
10.2.2018
Helsingin kaupunkikulttuurin murros osana laajempaa yhteiskunnallista murrosta tarkoitti toiminnan vähittäistä irtoamista keskus- ja valtiojohtoisista rakenteista. Ruumiita ”ylhäältä” organisoinut ja byrokraattiseen suunnitteluun luottanutta hyvinvointivaltion tiukkaa säännöstöä ja normitusta alettiin hiljalleen purkaa. Kaupunkilaisten omaehtoinen toiminta alkoi synnyttää tapahtumia, jotka mahdollistivat kokea uudenlaisia intensiteettejä ja yllättäviä sekä luovuutta ruokkivia kohtaamisia.
19.1.2018
Konemusiikki ja laajemmin muutkin tanssipohjaiset urbaanityylit näyttäisivät olevan alan yleisesityksissä huutolaispojan asemassa. Asenne ulottuu kielenkäyttöön saakka. ”Konemusiikki” on helposti synonyymi epämusiikillisuudelle ja epäaitoudelle.