Julkaisuseuranta
30.10.2019
Myytti keskiajan pimeydestä on kumottu lukemattomia kertoja. Yksi viimeaikaisista kontribuutioista tähän myytinmurtamiseen on tänä syksynä ilmestynyt historioitsija Jaakko Tahkokallion teos Pimeä aika: Kymmenen myyttiä keskiajasta (Gaudeamus 2019). Siitä huolimatta, että ajanjakso ei ollut missään mielessä sen pimeämpi kuin mikä tahansa muukaan aika, tarkastelen tässä kirjoituksessa lyhyesti nimenomaan pimeyttä sen myöhäiskeskiaikaisessa kontekstissa. Ajattelin nimittäin, että näin…
Useamman vuoden ajan työn alla ollut teos Suomalaisen kuoleman historia ilmestyi tällä viikolla. Kirja sai alkunsa jo reilut viisi vuotta sitten, Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran hallituksen piirissä käytyjen keskustelujen seurauksena. Seuran nyttemmin hyvin vakiintuneen ja korkeatasoisen Thanatos-lehden ohella haluja oli saada aikaiseksi jotain vielä kunnianhimoisempaa. Teoksen kirjoittamisesta päätettiin Tampereen Telakalla 11.11.2014. Kirjan toimittajakunnaksi valikoituivat seuran tuolloinen ja nykyinen…
29.9.2017
Kun ihminen tappaa itsensä, ensimmäinen kysymys on ”Miksi?”. Lääketieteessä usein toistuvan selityksen mukaan syy piilee mielenterveysongelmissa, masennuksen kaltaisissa psyykkisissä häiriöissä. Itseäni selitys on vaivannut. Se paitsi yksinkertaistaa itsemurhan myös epäpolitisoi sen. Selitys jättää huomiotta itsemurhien ja mielenterveysongelmien sosiaaliset, kulttuuriset ja yhteiskunnalliset mutta myös materiaaliset ja ei-inhimilliset ulottuvuudet.