Jos tässä kuvassa näkyisi mies varpuluuta kädessä, ja joku hänet kuvasta löytäisi, niin siinä hän näkisi itse Pekan, Pekan paanannimihenkilön. Kuva on legendaarisen turkulaisen valokuvaajan ja taitelijan Johan Julius Reinbergin öljyvärimaalaus, joka esittää ”talven iloja Aurajoen jäällä”. Se on tehty 1880-luvulla, jolloin luisteleminen Aurajoen jäälle avatulla Pekan paanalla oli herrasväenkin muodikasta huvia. Vuonna 1904 nimimerkki…

Lue lisää

Mitä teet, sinä vähävarainen kaupunkilainen 1800-luvun Turussa, kun kaupungin palojärjestys vaatii, että sinun tulee hankkia vesikattomateriaaliksi joko paloturvallista peltiä tai kattotiiltä, mutta kumpikin vaihtoehto on kukkarollesi aivan liian kallis? Turvekattoa ei lainkaan enää sallita, ja vanhanaikainen tuohi ja lauta -kate hyväksytään vain pitkin hampain, kun ei muuta voida. Halpaa ja paloturvallista vesikattomateriaalia ei kerrassaan ole…

Lue lisää

Kuinkahan monella maatilalla on ollut tai on yhä jäljellä oma kotimuseo? Viime sotien molemmin puolin maa- ja kotitalous harppoivat eteenpäin niin suurin edistysaskelin, että isännän ja emännän vielä lapsuudessaan tuntemat työvälineet olivat heidän aikuisiällään jo auttamatta vanhenneet ja "joutivat museoon". Ei tarvittu enää puintivarstaa, ei sirppiä, ei sulhasen morsiamelle valmistamaa pesukarttua tai rukinlapaa. Aikoinaan taitavasti…

Lue lisää

 Taustakartta: KansallisarkistoSuuren maailman tapaan 1800-luvun lopun Turku kuhisi yritteliäisyyttä. Moni liikkeenharjoittaja jakoi tarmonsa eri aloille toimien kauppiaana, maahantuojana ja tehtailijanakin. Jotkut huomasivat, että kulut pienenivät, kun tehtaansa rakensi kaupungin ulkopuolelle Kaarinan tai Maarian kuntien puolelta vuokratulle maalle. Maalaiskunnissa kun ei vaadittu rakennuslupaa, eikä rakennusjärjestystä tai muuta säätelyä ollut olemassakaan. Tonttimaakin oli halvempaa kuin kaupungissa. Ja…

Lue lisää