Edellisellä kerralla kirjoitin Imatran Koivuniemessä sijainneesta hautasaaresta, joka lienee ollut keskiajalla käyttöön otettu kyläkalmisto, johon Ruokolahden Salosaaren ja nykyisen kirkonkylän seudulla asuneet hautasivat vainajiaan ennen Ruokolahden seurakunnan perustamista vuonna 1572. Blogitekstin löydät täältä. Tällä kertaa jatkamme kalmistoteemalla, mutta siirrämme katseemme Lappeenrantaan ja ortodoksisen seurakunnan varhaisvaiheisiin. Ruotsin ja Venäjän rajan siirryttyä Saimaalle vuonna 1743 solmitussa Turun…

Lue lisää

Taidetestaajien savitöitä esillä Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävällä joulukuussa 2023.Taidetestaajat tutustumassa metsäänMarras- ja joulukuussa 2023 Lappeenrannan taidemuseon ja Lappeenrannan kuvataidekoulun toteuttamassa Taidetestauksessa vieraili noin 350 oppilasta. Taidemuseolla oppilaat tutustuivat esillä olleeseen Metsä – Kaakko22/23 -näyttelyyn. Tämän jälkeen Taidetestaajat suuntasivat kuvataidekoululle ja tekivät savesta oman metsän henkensä. Näistä teoksista luotiin Metsän henki -aiheinen näyttely Lappeenrannan taidemuseon lasikäytävälle. Näyttely…

Lue lisää

Työskennellessäni tutkijana Ruokamaakunta nyt! – hankkeessa törmäsin Johannes Häyhän teoksiin, jotka kuvaavat oivasti ja yksityiskohtaisesti itäsuomalaista kansanelämää 1700-1800-luvuilla. Rautjärven Niemelän kylän elämästä kertovat tarinat kuvaavat yksityiskohtaisesti muun muassa ihmisen elinkaareen liittyvien tapahtumien kuten häiden ja hautajaisten viettoa sekä eri vuodenaikojen askareita. Kuvaelmat sisältävät myös pitkän kertomuksen joulun viettoon valmistautumisesta ja joulun vietosta. ”Anterus pyhät aloittaa, hyvä…

Lue lisää

Kuluva vuosi on kohta muisto vain, mutta se jätti jälkeensä kauan elävän muistijäljen – monumenttien kartoitustyön tulokset. Yksi Lappeenrannan museoiden tämän vuoden hankkeista oli kartoittaa nykyisen kaupungin alueen muistomerkit ja taideteokset. Monumentilla tarkoitetaan tässä yhteydessä jonkin asian, henkilön tai tapahtuman muistoksi pystytettyä, yleensä pysyväksi tarkoitettua muistomerkkiä tai taideteosta. Monumentithan ovat myös osa kulttuuriperintöämme, jonka tallentaminen…

Lue lisää

Tämän kesän opastetun linnoituskierroksen teemana oli kulttuuriympäristö. Maisemiin tutustuttiin ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksen kautta. Havainnoimme ympäristön kerrostumia ja etsimme jälkiä eletystä elämästä eri aikakausina. Eri aikoina linnoitukseen saapuneiden kasvien hyötykäytön tunnistaminen oli olennaisena osana kierrosta. Haluamme innostaa blogitekstillä ihmisiä tutustumaan myös omaan lähiympäristöönsä ja sitä kautta historiallisiin kasveihin. Jo ennen Lappeenrannan kaupungin perustamista linnoituksen alueella olevia…

Lue lisää

Lappeenrannan museoiden kesän 2023 näyttelyissä on vahva yhteys Etelä-Karjalan pohjoisimpaan kuntaan Parikkalaan. Valokuvaaja Matti Poutvaaran näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa ja ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen Lappeenrannan taidemuseossa. Sekä Poutvaara että Rönkkönen ovat kotoisin Parikkalasta.   Pilvien kuvaaja – Matti Poutvaaran Elämä ja taide -näyttely Etelä-Karjalan museossa tarjoaa sukelluksen 1900-luvun vuosikymmenten Suomeen. Valokuvaaja Matti Poutvaaran (1909–1989) tuotantoa…

Lue lisää

Lappeenrannan museot on alueellinen vastuumuseo, joka huolehtii kulttuuriympäristötyön ja alueellisen museotoiminnan kehittämisestä paitsi Lappeenrannassa, myös koko Etelä-Karjalan alueella. Alueen paikallismuseoiden neuvonta ja ohjaaminen on osa alueellista vastuumuseotyötä. Pyrimme edistämään myös paikallismuseoiden näkyvyyttä omassa viestinnässämme - muun muassa Elävä museo -blogissa. Kesäkuun blogikirjoitus tuleekin Taipalsaarella toimivasta Mooses Putron kotimuseosta.Mooses Putron kotimuseossa vietetään kesäpäiviä 5.-9.7.,  12.-16.7. ja 19.-23.7. Tarjolla on…

Lue lisää

Huhtikuun ensimmäiselle viikolle saakka Etelä-Karjalan museossa esillä olevassa Esihistoriallisten asenteiden museo -näyttelyssä pureudutaan tasa-arvoon ja vanhentuneisiin sukupuolikäsityksiin. Näyttelyssä sukupuoli arvovaltana ja tiukkalinjaisesti ihmisen paikkaa maailmassa määrittävänä tekijänä on kyseenalaistettu ja vanhanaikaiset normit ja asenteet on asetettu vitriiniin. Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Lappeenrannan museot sekä Plan International Suomi, jolta ajatus näyttelykonseptista myös alun perin tuli.Nainen naamiaisasussa…

Lue lisää

Millainen on sinun arkiympäristösi? Millaisten maisemien läpi kuljet päivittäin? Kuinka ympäristö on muuttunut elinaikanasi? Millaiset tarpeet tai arvot muutokseen vaikuttavat? Pääsin viime kesänä suunnittelemaan osana ympäristökasvatuksen opintojani ja osana Lappeenrannan museoiden yleisötyön kehittämistä Linnoituksen kulttuuriympäristökävelyitä. Alkusyksystä ensimmäistä kertaa toteutetut kävelyt toimivat paitsi opintoihin kuuluvana ympäristökasvatustilaisuutena, myös mahdollisuutena koota linnoituksen kulttuuriympäristöön liittyvä kävelykierrosrunko, joka palvelee myös myöhempää…

Lue lisää

Lappeenrannan museoissa on tehty kokoelmasiirtoja jo useita vuosia. Osaa kokoelmista on säilytetty tiloissa, joissa on sisäilmaongelmia ja viime vuosien aikana museokokoelmiin kuuluvia esineitä ja taideteoksia onkin puhdistettu ja siirretty näistä tiloista väliaikaisiin kokoelmatiloihin. Väliaikaisia nämäkin tilat ovat siksi, että myöskään ne eivät ole aivan asianmukaisia museokokoelmien säilyttämiselle. Nyt toiveissa on, että lopultakin saataisiin uusi museokokoelmien…

Lue lisää

Tänä kesänä minulle tarjoutui mahdollisuus suunnitella ja pitää Lappeenrannan historiallisella linnoitusniemellä opastettuja kierroksia.  Kierroksen pitäminen linnoituksen kaltaisessa kohteessa tarjoaa paljon pohdittavaa. Historiaa riittäisi vaikka kuinka monen kierroksen verran kerrottavaksi, mutta rajoitetussa ajassa on pakko karsia. Täytyy miettiä, mistä olisi hyvä kertoa. Mikä on tärkeää tietoa? Tulisiko sen olla yleisluontoista ja suuria ääriviivoja vai pieniä yksityiskohtia?…

Lue lisää