På svenska: Bloggaren har deltagit i Nordiska dagar på Drakamöllan (7-8 augusti 2023, se programmet nedan) och rapporterar om presentationer och diskussioner som varierade från vetenskap och kultur till ekonomi och idrott. Många intressanta inlägg! Mera information om Drakamöllan går att hittas på hemsidan https://nordisktforum.com/ Drakamöllan on nähnyt monenlaista vuosisatojen mittaan – se on ollut…

Lue lisää

Haluatko kasvattaa pojastasi rehdin miehen? Thomas Hughesin klassikko ”Tom Brownin kouluvuodet” (Tom Brown’s school days, 1857) antaa hiukan oudon oloisen mutta suositun vinkin: lähetä lapsi pois sisäoppilaitokseen, jossa pennalismia, epämääräisiä koulutehtäviä ja ”reilua” nujakointia riittää. Kirjan päähenkilö, Tom Brown, käy Rugbyn yksityiskoulua (engl. public school, suomennoksessa ”julkinen koulu”) toki selviää oivallisten tovereiden ja brownilaisen sinnikkyytensä…

Lue lisää

Viime päivityksessä viipyilin Elizabeth Gaskellin kirjoittamassa Charlotte Brontën elämäkerrassa ja päädyin sitten myös lukemaan uudelleen Jane Eyren – suomennettuna Kotiopettajattaren romaanin. Kun jotain kirjaa lukee uudestaan eri elämäntilanteissa, käy kiinnostavaksi paitsi kirjan tarina, myös lukukokemuksen muutokset. vaihtelevat. Lapsena olin kiinnostunein Jane Eyren jännittävistä nuoruusvuosista ja kirja jäi kerran toisensa jälkeen kesken siinä kohdilla, kun Jane…

Lue lisää

”Eurovision iskelmäkilpailuissa ruotsalaisten menestys on kuitenkin jäänyt vähäiseksi.” Gunnar Mattssonin kirjapari Ruotsalaiset vastatuulessa ja Suomalaiset myötätuulessa vinoilee sekä ruotsalaisille että suomalaisille. Euroviisu-kommentti sai kuitenkin oivaltamaan, että kirjat (1963 ja 1964) on kirjoitettu aikana, jolloin Ruotsin Monica Zetterlund oli jäänyt vaille yhtään pistettä (En gång i Stockholm, 1963). Paras sijoitus oli ollut 4. sija vuonna 1958.…

Lue lisää

Minna Lindgrenin uudessa romaanissa Sävelsinkö väitöskirjatutkijan maailma menee apokalyptisenpuoleiseen kaaokseen, kun hän yrittää tutkia juhlitun, dementoituvan säveltäjän työtä etnografian keinoin. Hän toisin sanoen haastattelee 90-vuotiasta säveltäjää, jonka koti on puolittaisessa lahoamisen tilassa ja niin on muistikin. Samaan aikaan myös väitöskirjatutkijan oppiaine, tiedekunta ja yliopisto ovat hajoamisen tilassa. Ohjaava professori istuu seminaarien aikana etänä eri kehittämiskokouksissa…

Lue lisää

Taas kerran tuli todettua, että kirjat muuttuvat hyllyssä levätessäänkin, eikä samaan teokseen voi palata samoin katsein. Halusin tänään puhua Charlotte Brontën introverttipiirteistä, joten otin pitkästä aikaa esiin kirjailija Elizabeth Gaskellin elämäkerran Charlotte Brontësta. Edellisellä lukukerralla (1998?) tuntui, että Gaskell velloi ylevän kirjailijaneron elämän väistämättömässä traagisuudessa, jonka marttyyrimaisuutta hän glorifioi. Nyt tuntui, että teos oli ennen…

Lue lisää

Ostan tanskankielisen lehden ehkä kerran, pari vuodessa, mutta välillä siitä sitten riittääkin luettavaa vaikka miten pitkiksi ajoiksi. Tällä kertaa mukaan tarttui Weekendavisen 17 feb 2023, jossa oli muun muassa laaja kuningatar Margareeta II:n haastattelu sekä kulttuuripoliittista keskustelua aikakauskirjojen merkityksestä, Judith Butler-analyysiä, ”Delftin sfinksin” ylistystä (Synne Rifbjerg Vermeer Rijksmuseetissa) ja 1600-luvun kiinalaiseen kaunokirjallisuutta (Jinpingmei, ”Madame Bovary…

Lue lisää