Naispuolinen intellektuelli   Naissukupuolen älykkyyden ovat monet perinteisesti panneet kyseenalaiseksi, eikä syyttä. Hannele Laurin roolihahmo Speden ohjelmissa edusti mainiosti tuota niin sanottua naisen logiikkaa, joka käytteli aivan asiallisesti yleiskäsitteitä, ymmärtämättä, että liitti niihin merkityksiä, joilla ei ollut mitään sijaa todellisuudessa. Itse asiassa tällainen on aina ollutkin juuri intellektuellien ja muiden lapsenmielisten tapa kaikkialla. Kun asioita…

Lue lisää

[See image gallery at www.laitasaari.net] 13.3.2001 muisteluksia lapsuudestani ja syntymäkodistani Reiniltä (Seppo J. A. Karppinen) …jatkoa ensimmäiseen osaan. Pulpettikaverini oli Keräsen Reino, serkkuni. Oli sovittu että asuisin setäni Emil Parviaisen talossa, josta pitäen kulkisin alakoulua. Setäni sairasti vaikeaa reumaa ja lisäksi keuhkotautia. Käärmelän Iida-täti oli niin ihana ihminen että minäkin vain menin Iida-tädin taloon. Sain…

Lue lisää

Tein pitkästä aikaa ruotsalaisiin sanomalehtiin tarkistushakuja erilaisilla Kokemäki-varianteilla. Esi-isäni holhoukseen asettaminen ei vieläkään tullut esille, mutta löytyi m.m. vihki-ilmoitusInrikes Tidningar 24.11.1801Tarkistushaku blogiin paljasti, että olin parin avioliittoa pohtinut (tavanomaisen sekavaan tapaani) jo 8 vuotta sitten. Tuolloin jäi paikantamatta aiempi elämänsä, mutta nyt FamilySearchin avulla pari ja tytär Lovisa, josta olin varsinaisesti kiinnostunut, löytyivät Huittisista (RK…

Lue lisää

Mariankatu 26. Kuva Helsingin kaupunginmuseo. Vaikka kevät on ollut oikukas ja näyttää tällä hetkellä olevan myöhässä, kohta on toukokuu ja toukokuun lopulla ilmestyy aina uusi Björk. Tämän kevään uutuuden nimi on Hyvän miehen kuolema. Romaanin nimellä on kaksi merkitystä. En tee isoa juonipaljastusta, jos kerron, että romaanin alussa surmataan nuori mies, jonka murhalle Björk ja…

Lue lisää

Jag blev tidigt stamkund på Åbo stads huvudbibliotek. Jag älskade tyngden i den gamla ytterdörren med en relief av stadsvapnet, den var porten till en värld av läsupplevelser och läsmöjligheter. Jag älskade doften av böcker i den pampiga röda tegelbyggnaden som så generöst bjöd mig på både planerad och överraskande läsning. I tankarna återkommer jag…

Lue lisää

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistys hakee opiskelijaedustajaa osallistumaan yhdistyksen hallituksen toimintaan. Opiskelijaedustaja osallistuu hallituksen kokouksiin ja tuo opiskelijoiden näkökulmaa yhdistyksen toimintaan. Kansainvälisestä historioitsijoiden verkostosta kiinnostunut opiskelija, hae edustajaksi 19.5. mennessä! Kansainvälisen Historioitsijat ilman rajoja -verkoston ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa -yhdistyksen tarkoituksena on edistää historiatietoisuutta, historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun. Suomalaisesta…

Lue lisää

Ajatus puutiaisesta (tuttavallisemmin punkista) Suomen vaarallisimpana eläimenä alkoi yleistyä 2000-luvun alussa. Taustalla vaikutti paitsi puutiaisten lisääntyminen, myös lisääntynyt tietoisuus puutiaisista haitallisten taudinaiheuttajien levittäjinä. Suomessa merkittävimmät puutiaisvälitteiset taudit ovat Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi (Lymen tauti) ja virusperäinen puutiaisaivotulehdus (tick-borne encephalitis, TBE), joka aiemmin tunnettiin Kumlingen tautina. Puutiaisvaroitus saksalaisessa metsässä Heedessa. Frank Vincentz. Wikimedia Commons. Sekä borrelioosi että…

Lue lisää

The first in-depth analysis of the cargo of the 4th century Roman shipwreck found off the coast of Mallorca in 2019 has been published in the journal Archaeological and Anthropological Sciences. Researchers took a multipronged approach to the analysis, using petrographic analysis to determine the origin of the amphorae, residue analysis to determine their contents…

Lue lisää

Ilmastonmuutoksen vaikutukset paljastavat veden kontrolloinnin ympärille rakentuneiden yhteiskuntien haavoittuvuuden. The post Espanjan krooninen kuivuus ei ratkea vain vettä säästämällä appeared first on AntroBlogi.

Lue lisää

Edellisellä kerralla kirjoitin Imatran Koivuniemessä sijainneesta hautasaaresta, joka lienee ollut keskiajalla käyttöön otettu kyläkalmisto, johon Ruokolahden Salosaaren ja nykyisen kirkonkylän seudulla asuneet hautasivat vainajiaan ennen Ruokolahden seurakunnan perustamista vuonna 1572. Blogitekstin löydät täältä. Tällä kertaa jatkamme kalmistoteemalla, mutta siirrämme katseemme Lappeenrantaan ja ortodoksisen seurakunnan varhaisvaiheisiin. Ruotsin ja Venäjän rajan siirryttyä Saimaalle vuonna 1743 solmitussa Turun…

Lue lisää

 Parin sukupolven takaa   Lasten aarreaitta. V osa.  Toimittaneet Tauno Karilas ja Olli Nuorto. K.J. Gummerus 1954, 128 s. Tauno Karilas oli merkittävä nuorisokirjailija ja puuhasi monessa muussakin. Hänen veljensä Yrjö Karilas oli legendaarisen Pikku jättiläisen kokoaja. Taunon kunniaksi muuten jaettiin aikoinaan hänelle nimettyä nuoriskirjallisuuden palkintoakin. Nimi Karilas oli ilman muuta laatumerkki meikäläiselle pieneläjälle. Itse…

Lue lisää

Viime viikolla Yle uutisoi, että Pälkäneen pääkallot palaavat kotiin – Ruotsi palauttaa Suomelle yli 80 rotututkimuksessa käytettyä kalloa. Vaikka jutun mukaan virallinen palautuspyyntö tehtiin vasta vuodenvaihteessa, aiheesta on jo vuosia käyty keskustelua, jota olen yrittänyt dokumentoida blogipostauksiin kuten Pääkalloista tällä kertaa. Olen myös kirjoittanut suomalaisen keräämistä pääkalloista, joiden kohtalo ei ole kiinnostanut juuri ketään. Sitten edellisen…

Lue lisää

Kannakselaissyntyinen, mutta Uudessakaupungissa vaikuttanut Eva Illoinen (1934-1987) julkaisi 1978 romaanin Rinkeblummat kukkivat. Kirjan päähenkilö on nimellisesti Vikke Ström, mutta käytännössä koko Linnanfältille 1900-luvun alussa rakennetun työväenasuntoyhtiö Onnelan väki. Kertomuksen kaari kattaa Viken elämän vuosisadan alusta sodanjälkeiseen aikaan ja kuolemaan.Aika haikeaa ja surumielistä kirjan kerronta on, eikä itselleni erityisempi lukuelämys. Aloitin Turku-romaanien sarjan tästä kirjasta oikeastaan…

Lue lisää

Prikka-palvelu on työkalu nykydokumentointiin Turun museokeskuksen Prikka-palvelu on päivitetty ja avattu uudestaan. Palvelun avulla museo tallentaa muistoja ja kokemuksia Varsinais-Suomesta. Paikkatietoon perustuva sivusto mahdollistaa digitaalisen joukkoistamisen nykyajan dokumentoinnissa sekä museokokoelmien tietosisältöjen rikastamisen. Samalla tavoitteina ovat paikallisen identiteetin vahvistaminen ja kulttuuriympäristöjen arvostuksen kasvattaminen.                   Näkymä Humalistonkadulta Yliopistonkadulle, 1967. (Kuva: Keijo Hakanen /…

Lue lisää

Fennougristiikka on suomalais-ugrilaisten kielten tutkimusta. Fennougristisen tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on selvittää suomalais-ugrilaiseen kielikuntaan kuuluvien kielten sukulaissuhteita ja niiden alkuperää sekä rekonstruoida kantakieliä, joista eri kielet ovat kehittyneet. Kielikuntaan kuuluvat kielet ovat lähtöisin samasta kantakielestä, ja eri kielet ovat kehittyneet jokainen omanlaisekseen ajan myötä. Kielissä on kuitenkin niin paljon samaa niin kieliopissa kuin sanastossakin, että ne…

Lue lisää

  La chimera - sielujen aarteet (2023) on kansanfarssia muistuttava tarina seitsemästä muinaishautojen ryöstäjästä, joista yhdellä, tarinan päähenkilöllä, on maaginen kyky löytää maanalaisia hautapaikkoja. Alice Rohrwacherin muihin elokuviin verrattuna se on yllättävän kevyt ja juonellinen ja romanttinen, mutta aivan yhtä lumoavan omaperäinen tyyliltään, köyhyyden pyhyyttä pasolinimaisen nöyrästi julistavana elokuvana. Maagiseksi realismiksi kai tällaista iloittelevasti historiaaan…

Lue lisää

”Mitä on olla historioitsija” – Nuorten historiantutkijoiden kesäpäivät 14.–16.8.2024 Helsingissä Ilmoittaudu 30.4. mennessä! Ilmoittaudu mukaan Nuorten historiantutkijoiden kesäpäiville verkkolomakkeella. Nuorten historiantutkijoiden kesäpäivät järjestetään 14.–16.8.2024 Helsingin yliopiston ja Tieteiden talon tiloissa. Kyseessä on jatkokoulutustapahtuma, jossa käsitellään kaikkia historiantutkijoita koskettavia ammatillisia kysymyksiä, pohditaan historiantutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä luodaan mahdollisuuksia tutkijoiden verkostoitumiselle yli yliopisto- ja erikoisalarajojen. Kesäpäivien teemoja…

Lue lisää

Excavations at the site of a Roman fort in Stuttgart-Bad Cannstatt have unearthed a heavily worn sandstone statue identified by the State Office for Monument Preservation (LAD) as a Romano-Germanic deity. The kneeling figure has a human head and arms, with hands placed on the hips and legs, but the legs are not human in…

Lue lisää

 Sekurokratian agonia   Arto Luukkanen, Putinin perukirja. Tarina Venäjän sekurokratian itsetuhosta Ukrainassa ja siitä, kuinka Suomi karkasi idän karsinasta Naton pilttuuseen. Docendo 2024, 461 s.   Kroisoksen kohtalo on tunnettu (ks. Vihavainen: Haun kroisos tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com). Häntä ylistettiin ja hän itse ylisti itseään ihmisistä onnellisimpana. Kaikki meni hyvin. Yhtäkkiä Kroisos sai kuitenkin nähdä menettäneensä kaiken.…

Lue lisää

Ulla Moilanen Eläimille menneisyydessä annetut nimet ovat kiinnostavia, sillä ne voivat kertoa ihmisten asenteista eläimiä kohtaan ja monista kulttuurisista käytänteistä. Nimeäminen on keino yksilöidä eläin, ja sen voi toisaalta myös ymmärtää antropomorfismina, mikä tarkoittaa inhimillisten ominaisuuksien liittämistä eläimeen. Etenkin eläinten hellittelynimet ja eläimillä käytetyt ihmisnimet voivat heijastella eläimiin muodostuneita tunnesiteitä. Läheiseen suhteeseen viittaa esimerkiki 1200-luvun…

Lue lisää